AMSTERDAM – Bijna de helft van de totale handel in aandelen van de Amsterdamse AEX gaat buiten de beurs om. Dat schrijft het Financieele Dagblad vrijdag op basis van cijfers over 2010.

De ‘buitenbeurshandel’ van AEX-fondsen is vergeleken met twee jaar geleden flink gestegen. Toen werd ongeveer een derde van de aandelen buiten de officiële beurzen zoals NYSE Euronext, Chi-X en Bats verhandeld. Inmiddels is dat toegenomen tot 45 procent.

Volgens handelaren en beursfondsen komen de gezonde koersvorming en het vertrouwen in de beurs daardoor in gevaar. “De prijsvorming wordt ondoorzichtig”, zegt Harm-Jan de Kluiver van de vereniging van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven tegen het FD. Als die trend doorzet, kan het voor bedrijven moeilijker worden om geld op te halen.

Dark pools

Vooral grote zakenbanken en brokers laten de officiële beurskanalen steeds vaker voor wat ze zijn. Die partijen kopen en verkopen onder andere in zogenoemde ‘dark pools’: geautomatiseerde handelsplatformen waar alleen de bank en hun eigen klanten toegang tot hebben.

Door buitenbeurshandel kunnen handelaren grote pakketten aandelen verhandelen zonder dat dat leidt tot heftige koersbewegingen. Bedrijven met een beursnotering kunnen daardoor minder goed zien hoeveel handel er is in hun aandeel, omdat alleen de zakenbanken en hun klanten van de transacties weten.

De Europese Commissie kwam onlangs met voorstellen om beter toezicht te houden op 'dark pools'. Marktpartijen hebben tot dinsdag de tijd daarop te reageren. In de lente volgt dan het definitieve wetsvoorstel.