SAN FRANCISCO - De winstmarges van internetwinkel Amazon.com staan onder druk door omvangrijke investeringen in nieuwe distributiecentra en overnames.

Het bedrijfsresultaat van Amazon steeg 3,7 procent in het vierde kwartaal, maar dit was iets lager dan de 5 procent groei in dezelfde maand een jaar eerder, maakte het bedrijf vrijdag bekend.

Amazon.com waarschuwde dat dit in het eerste kwartaal verder zou kunnen dalen naar 2,8 tot 3,8 procent.

De omzet van de grootste internetwinkel ter wereld steeg weliswaar met 36 procent tot 12,95 miljard dollar, maar dit was iets minder dan de 13,01 miljard waarmee analisten rekening hielden.

De onlinewinkel gaf tijdens het feestdagenseizoen veel kortingen weg en gratis verzending van artikelen om klanten te winnen.

Koers

Amazon behaalde in het vierde kwartaal een nettowinst van 416 miljoen dollar, ofwel 91 cent per aandeel. Een jaar eerder was dit 384 miljoen dollar of 85 cent per aandeel. Analisten voorspelden een nettowinst van 88 cent per aandeel.

De aandelenkoers van Amazon duikelde na publicatie van de kwartaalcijfers 9 procent tot 167,99 dollar, terwijl het fonds tijdens de handel op de Nasdaq donderdag nog sloot met een winst van 5 procent op 184,45 dollar.

De laatste zes maanden was het aandeel 70 procent in waarde gestegen en bereikte vorige week de hoogste koers ooit op 191,25 dollar.