AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn vrijdag met rode cijfers de week uitgegaan. Een tegenvallend cijfer over de groei van de Amerikaanse economie en de lagere koersen op Wall Street drukten de stemming in Europa.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 3,17 punten (0,9 procent) op 361,16 punten. De MidKap-index voor middelgrote bedrijven daalde 1,63 punten (0,3 procent) tot 639,31 punten.

De beurzen in Parijs en Londen verloren allebei 1,4 procent, terwijl de DAX-index in Frankfurt 0,7 procent in de min eindigde.

VS

De Amerikaanse economie is in het vierde kwartaal van 2010 met 3,2 procent gegroeid, terwijl economen uitgingen van 3,5 procent. In het derde kwartaal bedroeg de groei 2,6 procent.

Op Wall Street viel het groeicijfer niet goed bij beleggers. De Dow-Jonesindex daalde 1,1 procent en de technologiebeurs Nasdaq zakte zelfs ruim 2 procent.

Aperam

De sterkste daler in de AEX was roestvrijstaalbedrijf Aperam, dat 2,6 procent verloor. De sinds woensdag in de AEX opgenomen voormalige roestvrijstaaldivisie van ArcelorMittal leverde daarmee een deel van de forse koerswinsten van de voorgaande dagen in.

Staalconcern ArcelorMittal zelf verloor 2 procent. Het aandeel had last van de winstwaarschuwingen van de Japanse staalfabrikanten Nippon Steel en JFE Holdings. Die waarschuwden vrijdag dat de winst fors lager zal uitvallen door de sterk gestegen grondstoffenprijzen.

Het Duitse ThyssenKrupp leverde in Frankfurt 0,9 procent in.

Randstad

Uitzendconcern Randstad klom 2,2 procent, geholpen door een adviesverhoging van Royal Bank of Scotland. Donderdag schoot Randstad al 5 procent omhoog na een adviesverhoging van zakenbank Credit Suisse.

Elders in Europa stonden vooral de mijnbouwbedrijven onder druk door een negatief analistenrapport over de grondstoffensector. In Londen daalde BHP Billiton 2,4 procent, Rio Tinto zakte 3 procent en Xstrata ging 2 procent omlaag.

De euro was vrijdag aan het slot van de handel 1,3610 dollar waard. Donderdag bij het einde van de Europese beurshandel noteerde de euro 1,3685 dollar.