NEW YORK - De Amerikaanse beurzen bleven donderdag rond de niveaus van de dag ervoor staan. Alleen de Nasdaq pakte er wat bij.

Beleggers kregen tegenvallende macrocijfers over de werkloosheidsaanvragen en de orders voor duurzame goederen te verwerken. Overwegend goede bedrijfsresultaten hielden de boel in evenwicht.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot af op een stand van 11.989,83 punten, gelijk aan het slot van de dag ervoor. De breder samengestelde S&P 500-index pakte er 0,2 procent bij tot een stand van 1299,54 punten, nipt onder de belangrijke weerstandsgrens van 1300 punten.

De Nasdaq won 0,6 procent tot een stand van 2755,28 punten.

Grenzen

Zowel de Dow als de S&P bewegen zich al dagen rond de psychologisch belangrijke grenzen van de respectievelijk 12.000 en 1300 puntengrens. Volgens analisten gaan de aandelen in de uitverkoop als de Dow enige tijd boven de 12.000 punten blijft.

Voorbeurs werd bekend dat het aantal uitkeringsaanvragen vorige week uitkwam op 454.000 tegen 403.000 een week eerder, veel hoger dan verwacht. De orderontvangst voor duurzame goederen daalde in december met 2,5 procent, terwijl was gerekend op een stijging.

Caterpillar

Machinebouwer Caterpillar en technologiebedrijf Qualcomm kwamen onder meer met cijfers en goede vooruitzichten. Caterpillar won een procentje, Qualcomm bijna 6 procent. AT&T en Procter stelden daarentegen teleur en hielden de winst in de Dow beperkt.

Persbureau Reuters meldde dat Sara Lee, het moederconcern van Douwe Egberts, nu echt de plannen wil doorzetten om het bedrijf te splitsen in een vlees- en een koffiebedrijf. Beleggers zien dat kennelijk niet zitten; het aandeel verloor bijna 5 procent in waarde.

Een euro kostte aan het eind van de handel op Wall Street 1,3734 dollar, bij het sluiten van de beurzen in Europa was dat nog 1,3685 dollar.