AMSTERDAM – De Russische aandeelhouders van de joint venture TNK-BP willen de aandelenruil en exploratiedeal tussen BP en Rosneft aanvechten. Dat meldt The Wall Street Journal donderdag.

De aandeelhouders in de Russische joint venture TNK-BP, drie miljardairs, willen de zaak voor de Londense rechter brengen, omdat de deal in strijd zou zijn met de aandeelhoudersovereenkomst die ze hebben met BP. Een zitting staat gepland voor 1 februari.

De zaak maakt BP het middelpunt van een strijd tussen twee bedrijven die cruciaal zijn voor het voortbestaan van het Britse olieconcern in Rusland. Het land is belangrijk, omdat het voor een kwart van de olieproductie en bijna een vijfde van de reserves van BP zorgt.

Comeback

De overeenkomst tussen BP en Rosneft wordt gezien als een belangrijke comeback na de omvangrijke olieramp in de Golf van Mexico vorig jaar.

In de aankondiging van de deal staat dat Rosneft een belang van vijf procent in de Britse oliemaatschappij in handen krijgt. BP zou zijn belang in Rosneft vergroten tot 10,8 procent. Ook gaan de twee samen olie- en gasvelden exploiteren in het Russische poolgebied.

Exclusief

De Russische aandeelhouders in TNK-BP zeggen dat BP had beloofd alle olie- en gasmogelijkheden in Rusland exclusief te benutten via TNK-BP, behalve als de raad toestemming geeft om een uitzondering te maken.

De drie miljardairs benadrukken dat ze niet willen dat de hele deal om zeep geholpen wordt. Ze willen dat TNK-BP bij de onderhandelingen betrokken wordt.

BP stelt in een verklaring dat het TNK-BP altijd op de hoogte heeft gehouden van de situatie en dat het zich zal houden aan de eerder gestelde voorwaarden.