AMSTERDAM – De topman van zakenbank JP Morgan, Jamie Dimon, heeft zijn woede geuit vanwege alle kritiek op banken. Dat schrijft The Guardian donderdag op basis van zijn uitspraken op het World Economic Forum in Davos.

Dimon vindt niet dat alle banken zomaar over één kam geschoren kunnen worden en tot politieke zondebokken gemaakt kunnen worden. Hij zei dat in een reactie op alle aanvallen op bankiers van publiek, politiek en media.

Het is volgens de topman een “grote misvatting” dat alle banken tijdens de financiële crisis in de problemen raakten. Integendeel, citeert de Britse krant Dimon: "JP Morgan en zijn sterke rivalen hebben de situatie juist hier en daar gestabiliseerd."

Dimon benadrukte dat niet alle banken overheidsgeld nodig hadden en dat niet alle banken omgevallen zouden zijn. “Niet alle bedrijven zijn hetzelfde, niet alle bazen zijn hetzelfde, niet alle media zijn hetzelfde. We proberen elke dag ons best te doen.”

Bear Stearns

De Amerikaanse zakenbank, met ruim 200.000 mensen in dienst, behoorde tot de meest winstgevende financiële spelers tijdens de kredietcrisis. JP Morgan kocht zijn kleinere concurrent Bear Stearns in maart 2008, “omdat de Amerikaanse overheid ons dat vroeg”.

Dimon herinnerde het publiek in Davos er nog eens aan dat JP Morgan ook Washington Mutual, een andere Amerikaanse financiële instelling die in de problemen verkeerde, opkocht om het financiële systeem te stabiliseren.

“Ik erken dat er grote hervormingen nodig zijn na wat er is gebeurd,” zegt Dimon. “Maar om te zeggen dat we door de knieën moeten en alle voorstellen gewoon moeten accepteren omdat we banken zijn, is niet eerlijk.”