VENLO - De Nederlandse printerfabrikant Océ begint bijna een jaar na de overname door Canon de eerste vruchten te plukken van de samenwerking met de Japanners.

"We verwachten in de loop van 2011 nieuwe producten op de markt te brengen, die we samen hebben ontwikkeld'', zei bestuursvoorzitter Rokus van Iperen van Océ donderdag tegen het ANP.

Canon wil van Océ het Europese innovatiecentrum maken. ''De Japanners hechten veel waarde aan innovatie en zien de meerwaarde van het gebied rond Eindhoven en Venlo als innovatieve regio'', zei Van Iperen.

Het is volgens hem nog te vroeg om te zeggen of dit de regio extra banen gaat opleveren. ''Hier maken we later in het jaar meer over bekend.''

Banen verloren

Woensdagavond meldde Océ dat zowel de winstgevendheid (exclusief eenmalige posten) als de omzet in het vierde kwartaal is gestegen. Océ profiteerde onder meer van kostenbeheersing. In het hele boekjaar (dat eindigde op 30 november) gingen 984 banen verloren.

''Dit was onderdeel van de kostenbesparingsprogramma's die al in 2008 in gang werden gezet'', zei Van Iperen. ''Deze zijn nu nagenoeg afgerond.''

Verkopen

De verkopers van Océ zijn inmiddels getraind in de verkoop van Canon-machines. Océ gaat komend jaar bovendien samen met Canon investeren in de groeimarkten India en China. Volgens Van Iperen maakt het Canon-merk, wat nu ook op een deel van de Océ-producten te zien is, het makkelijker om in deze regio voet aan de grond te krijgen.

Ongeveer eens in de zes weken reist Van Iperen heen en weer naar Tokio voor overleg. ''Er is veel afstemming met de vertegenwoordigers van Canon.''

Sneller

Er zijn volgens de topman meer overeenkomsten dan verschillen tussen de Nederlandse en Japanse werkcultuur. ''We hechten allebei veel waarde aan innovatie en hebben veel respect voor elkaar.'' Ook vindt Van Iperen het positief dat de Japanners goed nadenken over de lange termijn.

''Een verschil is dat er soms wel heel uitvoerig wordt overlegd voordat er beslissingen worden genomen. Europeanen zijn daarin wat sneller.''