AMSTERDAM - De Europese beurzen sloten donderdag met bescheiden winsten. Beleggers wisten niet goed wat ze aanmoesten met het diverse palet aan bedrijfscijfers en macro-economische data uit de Verenigde Staten en durfden dan ook geen duidelijke richting te kiezen.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,6 procent hoger op 364,33 punten. De MidKap noteerde vrijwel onveranderd op 640,94 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen respectievelijk 0,3 en 0,4 procent. De FTSE in Londen leverde echter 0,1 procent in.

Uit de Verenigde Staten kwamen in de middag tegenvallende cijfers naar buiten over de uitkeringsaanvragen en de orders voor duurzame goederen. Die werden echter gecompenseerd door sterke resultaten van machinefabrikant Caterpillar. De Amerikaanse beurzen schommelden daarom rond een vlakke stand.

Correctie

Handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer denkt dat de beurzen rijp zijn voor een neerwaartse correctie, zei hij donderdagochtend. Deze wil echter maar niet komen. ''We blijven maar naar boven gaan zonder een correctie. Ik blijf bij de opinie dat er sprake is van topvorming, maar dat de beurs maar niet wil toegeven. Dan ga je je achter de oren krabben.''

Nokia daalde op de beurs in Helsinki 0,8 procent. Het bedrijf waarschuwde voor een zwak begin van het jaar. ''De cijfers van Nokia geven de stand van de wereldeconomie goed weer. Nokia is wereldwijd dekkend'', zei beleggingsadviseur Erwin Blok van VPV Bankiers.

H&M

Op de beurs in Stockholm verloor kledingketen Hennes & Mauritz 6,7 procent. De winst ging in het afgelopen kwartaal onverwacht omlaag, onder meer door de gestegen katoenprijzen.

Banken deden het overal in Europa relatief goed. Société Générale won in Parijs 3,1 procent. Barclays won in Londen 1,3 procent en ING won in Amsterdam 4,4 procent. Ook verzekeraar Aegon behoorde tot de winnaars met een plus van 2,7 procent.

Aperam

In de AEX stond nieuweling Aperam op een winst van 5,3 procent. Het van staalconcern ArcelorMittal afgesplitste roestvrijstaalbedrijf maakte woensdag zijn debuut in de AEX. Woensdag ging Aperam al 8,9 procent omhoog.

Groothandelaar en supermarktketen Sligro was een forse daler met een verlies van 6,3 procent. Het bedrijf kwam met teleurstellende cijfers over 2010. Daarnaast denkt Sligro dat dit jaar de marges sterker onder druk komen te staan door de stijgende grondstoffenprijzen. Die hogere kosten kunnen door de scherpe prijsconcurrentie moeilijk worden doorberekend aan de klanten.

Crown van Gelder

Papierproducent Crown van Gelder zakte 9,7 procent. Het bedrijf gaat zijn strategie tegen het licht houden om in te spelen op de verschuiving van papier naar digitale toepassingen.

De euro noteerde 1,3685 dollar, gelijk aan de stand aan het einde van de Europese beurshandel op woensdag.