AMSTERDAM - Groothandelaar en supermarktconcern Sligro heeft vorig jaar de winst flink zien dalen.

Met name de resultaten bij de groothandelstak kregen klappen. Dat bleek uit de donderdag gepubliceerde resultaten over 2010. Voor dit jaar onthield het concern zich van het geven van een concrete financiële verwachting.

Het bedrijfsresultaat daalde met 7,4 procent tot 91 miljoen euro. Analisten hadden in doorsnee gerekend op een bedrag van 97,7 miljoen euro. Onder de streep hield Sligro 70 miljoen euro over, 5,5 procent minder dan een jaar eerder. Marktvorsers rekenden hier op een resultaat van 74,7 miljoen euro.

Sligro had begin januari al de omzetcijfers bekendgemaakt. De totale omzet steeg met 1,3 procent tot 2,28 miljard euro.

Voorspellen

De Nederlandse consument houdt volgens het bedrijf nog steeds de hand op de knip. Scherpe concurrentie op de prijzen maakt moeilijk de markt te voorspellen en de hogere kosten voor grondstoffen door te berekenen aan klanten.

Consumenten zijn minder buiten de deur gaan eten of laten zich minder verleiden een snack te kopen bij een tankstation. Hierdoor kampte de groothandeltak (Foodservice), die diensten levert aan onder meer horeca, met minder omzet.

Volgens Sligro is deze markt in de afgelopen crisisjaren met ongeveer 8 procent gekrompen. Het bedrijf verwacht voor 2011 geen verdere afname, maar het herstel zal heel langzaam zijn.

Supermarkten

De supermarkten van Sligro (EM-Té) doen het op zich goed, maar zijn nog een relatief klein onderdeel van het bedrijf. De supermarkten (Foodretail) dragen ongeveer 14 procent bij aan het totale bedrijfsresultaat. "Foodretail moet nog verder tot volle wasdom komen."

Volgens Sligro zit het afwachtende consumentengedrag vooral "tussen de oren". Het bedrijf ziet economische omstandigheden en vooruitzichten die geen aanleiding zouden moeten geven voor dergelijk gedrag.

Pensioenfonds

Sligro heeft in 2010 6 miljoen euro gestort in het eigen pensioenfonds. Dat bleek donderdag tijdens de toelichting op de jaarcijfers.

De dekkingsgraad van het pensioenfonds, die aangeeft in welke mate een fonds kan voldoen aan de toekomstige verplichtingen, bedroeg in augustus 92 procent. ''Dat was echt het dieptepunt'', aldus financieel directeur Huub van Rozendaal.

Dekkingsgraad

Aan het einde van 2010 was de dekkingsgraad gestegen tot 110 procent. Volgens Van Rozendaal heeft het gestorte bedrag hieraan 5 procentpunt bijgedragen.

Het pensioenfonds is volgens de financieel directeur comfortabel bij een dekkingsgraad van 115 procent. Van Rozendaal heeft er alle vertouwen in dat het fonds aan het einde van 2011 dit niveau weer zal bereiken.

In het fonds participeren vierduizend actieve leden en een niet nader genoemd aantal inactieve leden. Het fonds heeft 120 miljoen euro aan bezittingen.