DEN HAAG - Ondanks de problemen die Shell te verduren krijgt in Nigeria, wil de oliemaatschappij zich niet uit het land terugtrekken. Dat zei Ian Craig, een bestuurder van Shell in Afrika, woensdag tijdens een openbare hoorzitting in de Tweede Kamer.

''We zijn er al vijftig jaar en zullen er nog veel langer zijn. Wij denken niet in scenario's van korte of lange termijn. Denken aan weggaan zou kunnen als het niet langer veilig is voor onze mensen daar. Maar aan de andere kant: 90 procent van onze werknemers is Nigeriaan. Dus die kunnen nergens anders heen'', aldus de bestuurder.

Craig beantwoordde daarmee vragen van Kamerleden die zich afvroegen hoeveel het Shell waard is te blijven in Nigeria ondanks de negatieve publiciteit die dit genereert.

Mensenrechten

Behalve Craig had Shell ook Peter de Wit, de topman van Shell in Nederland, afgevaardigd om vragen van parlementariërs te beantwoorden over de rol die Shell speelt in Nigeria. Critici vinden dat Shell zich bij de oliewinning schuldig maakt aan het schenden van mensenrechten.

De Wit zei dat Shell goed werk doet in West-Afrika, onder moeilijke omstandigheden. ''We doen wat we kunnen. De omstandigheden zijn, op z'n zachtst gezegd, niet gemakkelijk.'' Shell zegt in Nigeria veel last te hebben van criminelen die pijpleidingen saboteren om olie te stelen. De Wit: ''Die criminaliteit oplossen is de verantwoordelijkheid van de regering daar. Die kunt u niet bij ons neerleggen.''

Lekke oliepijpen

In de Nigerdelta, waar Shell olie wint, hebben lekke oliepijpen geleid tot problemen door verontreiniging van land en water en tot gezondheidsproblemen. Craig zei dat in de afgelopen vijf jaar 30 procent van alle lekkages is veroorzaakt door het bedrijf zelf en 70 procent door sabotage.

Het bedrijf is in rechtszaken verwikkeld over eventuele vergoedingen voor schade. Shell zegt wel te betalen voor zelf veroorzaakte schade, maar niet voor gevallen van sabotage.

De oplossing voor problemen in de Nigerdelta ligt er niet in dat Nederland allerlei regels oplegt aan Shell, betoogde De Wit.

Volgens hem zou het beter zijn als Nederland Nigeria helpt bij het handhaven van regels die erop gericht zijn om de gezondheid en veiligheid van mensen te verbeteren. De exploitatie van olie in Nigeria doet Shell in samenwerking met de Nigeriaanse overheid, die een groot deel van de winst ontvangt.