CHICAGO - De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft een turbulente periode achter de rug, met name bij de productie van passagierstoestellen. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde resultaten.

De omzet uit de verkoop van passagierstoestellen, waarvan de 747 ofwel Jumbo Jet het meest bekend is, daalde in het vierde kwartaal met 11 procent op jaarbasis. Over heel 2010 was de omzet 7 procent lager dan een jaar eerder.

Boeing verkocht afgelopen kwartaal 116 passagierstoestellen, zes minder dan een jaar eerder. Over heel 2010 daalde het aantal verkochte vliegtuigen met 4 procent tot 462 stuks. Dit jaar denkt het concern er 485 à 500 te verkopen.

Vorige week stelde Boeing de eerste levering van het nieuwe paradepaardje, de Dreamliner, met een halfjaar uit tot het derde kwartaal. Het project kampt al jaren met problemen.

Winst

Boeing haalde in het vierde kwartaal een winst per aandeel van 1,56 dollar. Dat is 11 procent minder dan een jaar eerder, ondanks 0,45 dollar aan eenmalige baten. De omzet daalde met 8 procent tot 16,6 miljard dollar.

Voor dit jaar rekent Boeing op een winst van 3,80 tot 4 dollar per aandeel, terwijl analisten gemiddeld mikten op 4,55 dollar.

Volgens het concern wordt de winst beïnvloed door hogere pensioenlasten, het herziene leveringsschema voor de Dreamliner en de huidige marktomstandigheden in de defensiesector. Het defensiebudget in de Verenigde Staten staat al enige tijd ter discussie en zal in de komende jaren minder fors stijgen dan voorheen.

Over heel 2010 bedroeg de winst per aandeel 4,45 dollar op een omzet van 64,3 miljard dollar. De nettowinst kwam uit op 3,3 miljard dollar. Dit jaar zal de omzet uitkomen tussen de 68 miljard en 71 miljard dollar.