AMSTERDAM - De beurs in Amsterdam heeft nieuwkomer Aperam woensdag met enthousiasme verwelkomd. De van staalconcern ArcelorMittal afgesplitste roestvrijstaalproducent is genoteerd in de AEX-hoofdfondsenindex en stond na zijn eerste handelsochtend 3,7 procent hoger.

De beursgang van Aperam werd ingeluid met het luiden van de beursgong door de bestuursvoorzitter en de financieel directeur van het bedrijf. Volgende week maandag krijgt Aperam ook noteringen aan de beurzen in Parijs en Luxemburg.

De keuze voor een eerste beursgang in Amsterdam was volgens financieel directeur Julien Onillon van Aperam vanzelfsprekend.

Het voormalige moederconcern ArcelorMittal is ook in de AEX genoteerd. Bovendien is Aperam een bedrijf met wortels in de Benelux. ''Dus is het logisch om in de Benelux te blijven. Het is een goede plek om te zitten'', aldus Onillon.

Zelfstandig

Aperam wil met de afsplitsing van ArcelorMittal de ruimte vergroten om als zelfstandig bedrijf te opereren. ''De notering biedt ons meer zichtbaarheid en meer bewegingsvrijheid. Ook wordt het makkelijker om ons aan te passen aan de omstandigheden'', zei bestuursvoorzitter Bernard Fontana.

Een aparte notering moet tot een hogere marktwaardering voor het bedrijf leiden en de slagkracht voor het doen van overnames vergroten. ''De notering biedt ons meer mogelijkheden om financiering aan te trekken. We krijgen toegang tot aandelenemissies en de uitgifte van obligaties'', lichtte Onillon toe.

Aandeelhouders

De familie Mittal bezit 40,8 procent van het bedrijf en de staat Luxemburg heeft 2,5 procent in handen. Aandeelhouders van ArcelorMittal kregen de rest van de aandelen. Voor elke twintig aandelen Arcelor ontvingen ze één aandeel Aperam.

Aperam is de op vijf na grootste roestvrijstaalproducent ter wereld en heeft zes grote fabrieken in België, Frankrijk en Brazilië. Er werken bijna tienduizend mensen. De omzet van Aperam bedroeg in 2009 4,2 miljard dollar (3,1 miljard euro).