AMSTERDAM - Telecombedrijf KPN heeft woensdag bij de presentatie van de vierdekwartaal- en jaarcijfers over 2010 zijn verwachtingen over 2011 herhaald. De cijfers over het vierde kwartaal kwamen licht onder de verwachting van analisten uit.

Het bedrijf zag het bedrijfsresultaat in het vierde kwartaal met 4 procent op jaarbasis groeien tot 1,36 miljard euro. De omzet nam met 0,5 procent toe tot 3,39 miljard euro.

Over heel 2010 haalde het bedrijf een zogenoemd ebitda-resultaat van 5,48 miljard euro, een fractie onder de doelstelling van 5,5 miljard euro. De omzet daalde op jaarbasis met 0,8 procent tot 13,4 miljard euro.

Daarmee miste KPN zijn in 2008 geformuleerde doelstelling om de omzet elk jaar te laten toenemen.

Kas

Voor 2011 rekende het bedrijf al op een toename van het bedrijfsresultaat (ebitda) en de vrije kasstroom.

Deze verwachting blijft overeind. KPN mikt voor 2011 op een dividend per aandeel van 0,85 euro, ten opzichte van een voorgestelde 0,80 euro per aandeel over 2010. Net als vorig jaar begint KPN een programma om aandelen in te kopen ter waarde van 1 miljard euro.

Doorbraak

''Het jaar 2010 was het jaar van de definitieve doorbraak van mobiele data'', aldus KPN in een verklaring. Per mobiele klant komt nu gemiddeld 35 procent van de omzet uit data en sms. Ook voor de komende jaren vormen mobiele data een belangrijke groeimotor. Een andere groeimotor is interactieve televisie.

KPN vergrootte zijn marktaandeel op de televisiemarkt vorig jaar met 3 procentpunten tot 15 procent. In de breedbandmarkt daalde het marktaandeel van Nederlands grootste telecombedrijf echter licht.

De verlaging van de mobiele telecomtarieven door toezichthouders drukt volgens KPN in 2011 de omzet met 500 miljoen euro en het resultaat met 200 miljoen euro. ''In 2012 is de tariefsverlaging in Nederland en België kleiner en zal er geen tariefsverlaging zijn in Duitsland.''

Blok

Het zijn de laatste kwartaalcijfers die onder leiding van topman Ad Scheepbouwer zijn gepresenteerd. Hij leidde het bedrijf bijna tien jaar. In april neemt Eelco Blok, nu nog verantwoordelijk voor de internationale activiteiten, het stokje over.

''Ik kijk tevreden terug en heb er alle vertrouwen in dat KPN onder leiding van Eelco Blok zijn succesvolle ontwikkeling zal voortzetten'', zei Scheepbouwer.