AMSTERDAM - Staalconcern ArcelorMittal en het van Arcelor afgesplitste Aperam waren woensdag de grote winnaars van de AEX-index. De stemming op de Europese beurzen was verder positief.

De AEX-index sloot 3,29 punten, ofwel 0,9 procent, hoger op 362,05 punten. De MidKap-index steeg 0,6 procent tot 641,21 punten. De grote Europese beurzen van Parijs, Londen en Frankfurt kregen er tot 1 procent bij.

Beleggers reageerden positief op de jaarlijkse speech voor het congres van de Amerikaanse president Barack Obama. Vooral het signaal dat Obama voelt voor het verlagen van de winstbelasting, viel goed.

Woningen

In de middag gaf een meevallend cijfer over de verkoop van nieuwe woningen de handel steun. Beleggers in de VS waren verder in afwachting van het maandelijkse rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank.

Aperam, de roestvrijstaaltak van ArcelorMittal, kreeg woensdag een eigen notering aan het Damrak. Een van de redenen voor de beursgang was het creëren van meer waarde voor aandeelhouders. Dit leek woensdag al te lukken. Aperam sloot 8,9 procent hoger en ArcelorMittal won 5,5 procent.

Randstad

Uitzender Randstad kreeg van de Zwitserse bank Credit Suisse een adviesverhoging en was een andere hoogvlieger in de AEX. Het aandeel steeg 4,2 procent.

Aandelen van andere uitzenders profiteerden; USG People pluste 1,6 procent, Brunel 1,5 procent en DPA 1,3 procent. Het Zwitserse Adecco, 's werelds grootste uitzender, steeg in Zürich 2,6 procent.

KPN

Telecombedrijf KPN publiceerde de cijfers over 2010. Het bedrijf haalde de gestelde doelstellingen voor 2010 net niet, maar handhaafde de doelstellingen voor 2011 wel. Het aandeel sloot 0,4 procent lager.

Biotechnologiebedrijf MDxHealth boekte een koerswinst van 21,7 procent. Een Amerikaanse partner heeft goede resultaten behaald met een diagnostische test voor blaaskanker.

Porsche

In Frankfurt pluste autobouwer Porsche 7,1 procent nadat het bedrijf had bekendgemaakt dat de fusie met Volkswagen op schema ligt. Het aandeel Volkswagen won 3,3 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 86,80 dollar. De euro noteerde 1,3685 dollar, tegen 1,3625 dollar aan het einde van de Europese handel op dinsdag.