NEW YORK - Tegenvallende bedrijfsresultaten van enkele grote beursfondsen zoals 3M en Johnson & Johnson drukten de aandelenbeurzen in New York dinsdag in de min. Zorgen over de Europese economie gaven extra voeding aan het negatieve sentiment.

Pas tegen het eind van de handel krabbelden de graadmeters op.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond bij sluiting van de beurs vrijwel onveranderd op 11.977,19 punten. De breder samengestelde S&P 500-index noteerde eveneens rond de slotstand van maandag op 1291,18 punten.

Technologiegraadmeter Nasdaq wist een verlies nog om te buigen in een plus van 0,1 procent tot 2719,25 punten.

Consumentenproducten

Farmaceut Johnson & Johnson meldde een scherp gedaalde vraag naar consumentenproducten. Het Amerikaanse concern zag de winst vorig jaar nog wel stijgen, maar de omzet daalde met een half procent tot 61,6 miljard dollar.

In het vierde kwartaal liep de omzet zelfs met 5,5 procent terug. Het aandeel verloor 1,8 procent tot 61 dollar.

Winstverwachtingen

Industrieel conglomeraat 3M en chemieconcern DuPont verhoogden dinsdag beide hun winstverwachtingen voor dit jaar. De kwartaalresultaten van DuPont overtroffen daarbij de verwachtingen van analisten ruimschoots.

DuPont won op de beurs 0,3 procent. Maar de resultaten van 3M lagen slechts een fractie boven de verwachtingen. Het aandeel 3M ging 2 procent onderuit.

Britse economie

De stemming werd verder gedrukt door de verrassende krimp van de Britse economie in het afgelopen kwartaal. Gemengd macro-economisch nieuws gaf beleggers weinig houvast.

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen was in januari gestegen tot het hoogste niveau in acht maanden, maar de huizenprijzen daalden in november voor de vijfde maand op rij.

Obama

Beleggers waren vooral in afwachting van de State of the Union door president Barack Obama. Naar verwachting zal hij ingaan op plannen om nieuwe banen te creëren, nu de Verenigde Staten nog steeds aankijken tegen een werkloosheid van boven de 9 procent.

Op de valutamarkt was een euro 1,3690 dollar waard. Bij het sluiten van de Europese beurzen was dat nog 1,3625 dollar.