Nederlandse analisten presteren beter

AMSTERDAM - Analisten van Nederlandse banken presteren beter dan hun buitenlandse collega's, zo schrijft het Financieele Dagblad woensdag naar aanleiding van een onderzoek door de Universiteit van Utrecht.

Beleggers die vorig jaar de koop- en verkoopadviezen van Nederlandse analisten volgden, hebben een hoger rendement geboekt dan beleggers die grote Amerikaanse banken als Citigroup, Goldman Sachs en Morgan Stanley volgden.

Analisten van het voormalige Fortis Bank Nederland deden het het best. Hierna komen analisten van SNS Securities, RBS en Rabo Securities.

BAM

Fortis kwam vooral goed uit de verf door goede verkoopadviezen. Zo gaf de bank in tegenstelling tot andere banken op tijd een verkoopadvies af voor het aandeel BAM. Het bouwbedrijf zag zijn koers in februari 2010 onverwacht hard dalen.

Onderzoeker Dirk Gerritsen stelt tegenover de krant dat een verklaring voor het feit dat Nederlandse analisten het vorig jaar beter deden dan hun buitenlandse collega's mogelijk schuilt in het geven van meer koopadviezen. "Amerikaanse banken gaven bijvoorbeeld ook meer verkoopadviezen dan Nederlandse banken. In een opgaande markt pakt dat vaak negatiever uit."

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

Beleggen

Beleggen
Is beleggen voor iedereen geschikt en waar moet je aan denken als je ermee wil beginnen?

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie