NEW YORK - Ondanks meevallend macro-economisch nieuws zakten de aandelenbeurzen in New York donderdag in de verliezen.


Beleggers waren niet bereid aan het eind van het handelsjaar nog grote posities in te nemen na de rally van de afgelopen weken.

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen noteerde bij sluiting van de handelsdag een min van 0,1 procent op een stand van 11.569,71 punten.

De breder samengestelde S&P 500-index verloor 0,2 procent op 1257,89 punten. Technologiebeurs Nasdaq eindigde eveneens 0,2 procent lager op 2662,98 punten.

Meevallen

Meevallende cijfers over het aantal uitkeringsaanvragen afgelopen week en huizenverkopen in november hadden weinig invloed op de graadmeters. De verhandelde volumes waren sowieso laag. Beleggers nemen volgens analisten geen risico's meer tot het nieuwe jaar.

Afgelopen week vroegen 388.000 Amerikanen voor het eerst een uitkering aan. Analisten hadden 415.000 uitkeringsaanvragen verwacht.

Vorige week ging het nog om 422.000 uitkeringen. Maar beleggers wogen dit goede nieuws af tegen aanwijzingen dat de bedrijvigheid in China in december in een lager tempo is gekomen.

Anadarko Petroleum

Anadarko Petroleum viel op in de S&P 500 met een koerssprong van 6,8 procent. Het aandeel lag goed in de markt nadat de Daily Mail had geschreven dat BHP Billiton het olieconcern mogelijk wil overnemen.

De grootste mijnbouwer ter wereld zou 90 dollar per aandeel willen betalen voor het bedrijf uit Houston.

Bescheiden

In de Dow bleven de winsten bescheiden. Techfondsen deden het relatief goed. Intel, Alcoa en IBM stonden bovenaan met koerswinsten tussen 0,3 en 0,4 procent.

Op de valutabeurs noteerde de euro 1,3287 dollar. Bij het sluiten van de Europese beurzen was de munt 1,3280 dollar waard.