AMSTERDAM - 2011 wordt een goed jaar voor beleggers, daar zijn de analisten het over eens. Maar welke fondsen zullen het goed doen? In de laatste week van het jaar vraagt NUzakelijk dagelijks een analist naar de 5 fondsen waar hij veel van verwacht. Vandaag: Mark Kwakkenbos, analist bij VPV Bankiers.

Bij VPV Bankiers wordt vooral gekeken naar ondergewaardeerde aandelen, vertelt Kwakkenbos die verantwoordelijk is voor de aandelenselectie in Nederland en Azië.

“Bedrijven komen in aanmerking voor onze selectie als ze een solide balans hebben, in het verleden goede prestaties hebben laten zien en desondanks toch nog een lage waardering hebben.”

ASMI: “Dit bedrijf bestaat uit twee onderdelen: de front-endactiviteiten en back-endactiviteiten. Die laatste bestaan volledig uit het in Hong Kong genoteerde ASM Pacific, waar ASMI een belang van 52 procent in heeft.

Dat belang vertegenwoordigt een waarde van 38 euro per aandeel, terwijl de waarde van ASMI op de Nederlandse beurs 26,50 is. Volgens ons is dat gat onterecht. Die negatieve waarde wordt bepaald door de front-endactiviteiten, terwijl die na een succesvolle herstructurering ook een positieve waardering verdienen."

Ordina: “Ordina heeft een moeilijke periode achter de rug. Twee belangrijke klantengroepen - financiële instellingen en overheden - hebben investeringen in it-projecten teruggeschroefd. Dat heeft het bedrijf zwaar geraakt, maar nu zijn de eerste tekenen van herstel weer zichtbaar. De huidige koers blijft achter bij onze verwachtingen.

Dat komt doordat de signalen nog niet heel duidelijk zijn en doordat Ordina in het verleden meerdere malen heeft teleurgesteld. Maar gezien de verbeteringen in de omzet per werkdag en de bezettingsgraad, verwachten wij verdere verbetering van de winstgevendheid."

Ahold: "Ahold heeft een sterke positie in Nederland en de Verenigde Staten en is de laatste jaren in staat geweest het marktaandeel in beide regio’s te verbeteren. De gezonde kasstroom is de laatste jaren grotendeels gebruikt om de schuldenlast af te bouwen.

In de komende jaren stelt dit Ahold in staat eigen aandelen in te kopen, overnames te plegen of het dividend te verhogen. Ahold is een kwaliteitsonderneming met een defensief bedrijfsmodel met een aantrekkelijke waardering."

BinckBank: "Deze bank heeft een sterke positie in Nederland en is bezig met het uitrollen van hun producten naar andere landen. Nu hebben ze ook in Frankrijk hun product compleet. De ontwikkeling daarvan heeft een paar jaar geduurd, omdat de Franse markt een redelijk specifieke vorm van effectenkrediet heeft.

Met een compleet product en een significant lagere prijsstelling zal BinckBank zeer waarschijnlijk marktaandeel kunnen winnen in deze grote markt. Ze hebben nu nog een redelijk lage waardering en bieden een aantrekkelijk dividendrendement van 4,5 procent.”

ABN Amro Bank tier-1 perpetual: “Onze laatste favoriet is een obligatie. Deze lening zal volgens de nieuwe Basel 3-regeling niet meer vallen onder het garantiekapitaal waardoor de kans groot is dat deze vervroegd afgelost wordt.

In 2016 wordt de 4,31 procent-coupon variabel met een hogere opslag, wat de kans op aflossing groter maakt. Als er dan wordt afgelost, heb je een rendement van 12,5 procent, maar zelfs als er niet wordt afgelost is het rendement nog 7,5 procent. Het betreft hier wel een achtergestelde lening."

Bekijk ook de voorspellingen van ABN Amro, ING, Theodoor Gilissen en Rabobank. Dit was de vijfde en laatste aflevering van deze serie.

Disclosure: Alle bovengenoemde favorieten betreffen posities die zich reeds geruime tijd in de portefeuilles van klanten van VPV Bankiers bevinden.