AMSTERDAM – Het aantal wereldwijde beursgangen van mijn- en grondstofbedrijven kan in 2011 een record bereiken. Dat schrijft persbureau Bloomberg donderdag. De sector profiteert van een aanhoudend sterke vraag naar metaal.

Dit jaar haalden bedrijven in die sectoren samen 30,3 miljard dollar op met hun beursintroducties. De grootste stijging voltrok zich in opkomende markten in Azië.

Het huidige record van 32,21 miljard dollar stamt uit 2007 en zou volgens experts komend jaar doorbroken kunnen worden.

Een van de potentiële beursintroducties in 2011 is die van Glencore International.‘s Werelds grootste handelaar in grondstoffen onderzoekt de mogelijkheid om in het tweede kwartaal zo’n 10 miljard dollar op te halen, aldus bronnen van het persbureau.

Veel vraag

De vraag van China naar bepaalde metalen zou in 2020 kunnen verdubbelen. Het land gaat tussen nu en 2025 tien steden bouwen die groter zijn dan New York en zal daarvoor onder meer staal, aluminium en koper moeten importeren.

De grote vraag naar de materialen drijft de prijs op. Analisten van Citigroup hebben hun verwachtingen voor de metaalprijzen voor 2011 en 2012 met ongeveer 20 procent opgeschroefd.

Risico’s

Er valt veel te verdienen aan beleggingen in de sector, maar er kleven ook veel risico's aan, waarschuwen experts. De slechtst presterende nieuwkomer op de beursvloer van dit jaar, Aphrodite Gold, haalde in juli van dit jaar 6,9 miljard dollar op. Inmiddels is het aandeel 45 procent gezakt vergeleken met de oorspronkelijke prijs.

Ook Solid Gold Resources kon de hooggespannen verwachtingen niet waarmaken. Het mijnbedrijf verloor 43 procent sinds zijn introductie op de beurs.