AMSTERDAM - 2011 wordt een goed jaar voor beleggers, daar zijn de analisten het over eens. Maar welke fondsen zullen het goed doen? In de laatste week van het jaar vraagt NUzakelijk dagelijks een analist naar de 5 fondsen waar hij veel van verwacht. Vandaag: Philip Scholte, analist bij Rabobank.

Waardering, kansrijke sectoren en een goede positie in opkomende markten zijn voor 2011 belangrijke thema’s voor de analisten van Rabobank. “Sectoren waar wij in geloven zijn olie & gas en commodities”, zegt Philip Scholte. “Ook zijn we in het algemeen positief over bedrijven met een grote exposure in opkomende landen.”

ASMI: “Wij denken dat de afzetmarkt vanuit semiconductors in 2011 sterk blijft. ASMI kan sterk profiteren van de groei in de LED-markt. Bovendien heeft ASMI een grote exposure in opkomende economieën. Het belang van 53 procent in ASM Pacific in Hong Kong wordt gewaardeerd op 35 euro, terwijl het aandeel van ASMI rond de 25 euro schommelt. De impliciete waardering is negatief en dat vinden we volkomen onterecht. In onze ogen staat het aandeel, of je nu kijkt naar waardering, groei of momentum, er erg goed voor.”

Logica: “Wij vinden dit een goedkoop aandeel. De zorgen omtrent de besparingen die de overheid komend jaar gaat doorvoeren zijn overdreven. Het zal Logica wel raken, maar het risico dat nu is ingeprijsd, is in onze ogen overtrokken. De outsourcingactiviteiten draaien als een dolle en bovendien heeft Logica de dividendbetaling fors opgeschroefd.”

Mediq: “Hetzelfde verhaal: het aandeel is goedkoop. Ook hier wordt het risico dat Mediq loopt door de situatie op de Nederlandse apothekenmarkt overdreven. De internationaal opererende divisie Direct & Institutional zorgt voor 80 procent van de operationele winst en die groeit wel. Ook de toenemende vergrijzing zorgt voor groei, net als bij andere healthcare-gerelateerde bedrijven. Wij vinden dat er daarom een hogere waardering op het aandeel moet staan.”

TenCate: “Alle product-marktcombinaties van het bedrijf gaan een goed jaar tegemoet. Er zijn verschillende drivers voor forse winstgroei. Aerospace Composites kan profiteren van de toenemende bouw van een nieuwe generatie vliegtuigen, zoals de Dreamliner van Boeing en de Airbus A380. DefenderM profiteert van investeringen van het Amerikaanse leger in nieuwe uniformen en de kunstgras divisie van de finale herstructureringen.”

SBM Offshore: “SBM is in het verleden geplaagd door kostenoverschrijdingen. Wij denken – en recente berichtgeving bevestigt ons beeld - dat het bedrijf zijn interne en risicomanagement nu beter onder controle heeft. Verder kan de vondst van nieuwe olievelden in Brazilië zorgen voor meer vraag naar hun schepen. Als marktleider pikt SBM daar zeker een graantje van mee.”

De research-afdeling komt begin 2011 met een update. Sommige fondsen kunnen dus nog wijzigen.

Bekijk ook de voorspellingen van ABN Amro, ING en Theodoor Gilissen
Morgen in deel 5, de laatste, de voorspellingen van VPV Bankiers