FRANKFURT - Het Duitse bouwbedijf Hochtief bereidt zich voor op de overname door de Spaanse branchegenoot ACS. Het bedrijf heeft inmiddels diverse stappen gezet die de gevolgen van de ongewenste overname zo veel mogelijk moeten beperken.

Dat bleek woensdag uit een interview met de financieel directeur van het grootste bouwbedrijf van Duitsland, Burkhard Lohr, in de Duitse krant Börsen Zeitung.

Hochtief heeft volgens Lohr overeenkomsten met geldschieters aangepast om te voorkomen dat een overname de kredietwaardigheid van het bedrijf aantast. Ook de gedwongen uitkering van een speciaal dividend aan ACS is bij een eventuele overname uitgesloten.

Verzet

Hochtief verzet zich al maanden tegen de overnamepogingen van grootaandeelhouder ACS. Dat bedrijf heeft een grote schuldenlast, die met een controlerend belang in Hochtief aanzienlijk draaglijker zou worden.

De overname zou het bedrijf van Real Madridvoorzitter Florentino Pérez ook minder afhankelijk maken van de ingestorte Spaanse vastgoedmarkt.

ACS biedt negen eigen aandelen voor vijf aandelen Hochtief. Dat bod loopt woensdag om middernacht af.

Belang

Het Spaanse bouwbedrijf aast op een meerderheidsbelang in Hochtief, waarvan het momenteel iets meer dan 29 procent van de aandelen bezit. In eerste instantie wil ACS het belang verhogen tot 30 procent. Als die grens is gepasseerd, kan het zijn bezit verder uitbouwen zonder een verplicht bod op het hele bedrijf te hoeven uitbrengen.

Hochtief probeerde ACS eerder deze maand te dwarsbomen door via een emissie van nieuwe aandelen een belang van ruim 9 procent te verkopen aan het staatsfonds Qatar Holdings. Daardoor verwaterde het belang van ACS kortstondig tot circa 27 procent.

Mede door de verhoging van het overnamebod, van acht naar negen eigen aandelen per vijf aandelen Hochtief, wist het Spaanse bedrijf het belang in de afgelopen weken op te krikken tot ruim 29 procent.