NEW YORK - In een flauwe handel kwamen de aandelenbeurzen in New York dinsdag toch nog in beweging.

Vooral energiefondsen gaven de graadmeters een positieve impuls na een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse huizenprijzen en een onverwachte daling van het consumentenvertrouwen.

De toonaangevende Dow-Jonesindex noteerde bij sluiting van de handelsdag een plus van 0,2 procent op 11.575,54 punten.

De breder samengestelde S&P 500-index steeg 0,1 procent op 1258,53 punten. Alleen technologiebeurs Nasdaq leverde 0,2 procent in tot 2662,88 punten.

Huizenprijzen

De huizenprijzen in twintig steden in de VS bleken in oktober met 1 procent gedaald ten opzichte van de maand daarvoor. Economen hadden op een daling met 0,6 procent gerekend.

Ook op jaarbasis was de daling (0,8 procent) groter dan de verwachting van de marktvorsers.

Consumentenvertrouwen

Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten bleek in december onverwacht gedaald, terwijl economen juist een verdere stijging hadden voorspeld.

De belangrijkste graadmeters, die de dag positief waren begonnen, doken licht in de min. Toch bleven grote koersschommelingen uit, nu beleggers de laatste handelsweek geen grote posities meer innemen.

Energiefondsen

Energiefondsen maakten later op de dag het verschil. De hogere olieprijs zette de S&P 500 energiesector 0,4 procent hoger. Chevron was de grootste stijger in de Dow met een koerswinst van 1,2 procent. Exxon Mobil won 0,6 procent.

In de S&P 500 won Anadarko Petroleum 1 procent en Chesapeake Energy zag de koers 1,5 procent stijgen.

General Motors

Het Amerikaanse bedrijf General Motors was een opvallende stijger met een winst van 2,5 procent. Verscheidene banken hebben laten weten het bedrijf, dat dit jaar een herstart op de beurs heeft gemaakt, te gaan volgen.

Op de valutabeurs noteerde de euro 1,3115 dollar. Bij het sluiten van de Europese beurzen was de munt 1,3120 dollar waard.