LEIDEN - De eerste verkopen van Ruconest, het eerste en belangrijkste middel van biotechnologiebedrijf Pharming, zijn een feit. Pharming maakte dinsdag bekend dat het middel is verkocht in Denemarken en Noorwegen.

Pharming kreeg eerder dit jaar toestemming van de Europese Commissie om Ruconest voor de behandeling van zwellingen van zachte weefsels op de Europese markt te brengen.

Het bedrijf is daarvoor een samenwerking aangegaan met Swedish Orphan Biovitrum (Sobi). Onderdeel van het contract is dat Pharming geld krijgt, als bepaalde mijlpalen worden gehaald. Een woordvoerster van het bedrijf zei dat dat nu niet het geval is.

Sobi zei dinsdag dat de verkoopprijs van Ruconest rond 1800 euro per ampul zal liggen. Dit is de gemiddelde inkoopprijs die apotheken voor Ruconest zullen betalen.

Amerikaanse markt

Biotechnologiebedrijf Pharming heeft de Amerikaanse aanvraag voor registratie van Ruconest, dat buiten Europa nog de naam Rhucin draagt, ingediend bij de Food and Drug Administration (FDA). Datt maakte Pharming dinsdag bekend.

Voor de Amerikaanse markt is het bedrijf een partnerschap aangegaan met de farmaceut Santarus. Als de aanvraag door de FDA wordt geaccepteerd, krijgt Pharming een mijlpaalbetaling van 5 miljoen dollar van Santarus. De FDA is de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit.