VELSEN-NOORD - Een grote uitslaande brand heeft maandagavond een fabriekshal verwoest op het terrein van staalproducent Tata Steel in Velsen-Noord.

Bij de brand zijn geen slachtoffers gevallen, zo meldde de Veiligheidsregio Kennemerland. Wel mogen delen van het zwaar beschadigde gebouw als verloren worden beschouwd, meent de brandweer. ''De brand heeft geen gevolgen voor de leveringen aan klanten'', benadrukte een woordvoerster.

De brand brak uit in een grote fabriekshal, waar staal voor onder meer autofabrikanten wordt verwerkt. De zogeheten beitsbaan die in de hal stond, hoeft volgens de woordvoerster niet compleet te worden afgeschreven. ''De schade is behoorlijk, maar delen van de installatie zijn nog bruikbaar. Dit wordt nu in kaart gebracht.”

Europa

Tata Steel beschikt over drie beitsbanen, waarvan er nu één buiten werking is. De productie kan gewoon doorgaan. ''Indien nodig kunnen we met de productie ook altijd nog uitwijken naar locaties elders in Europa”, aldus de woordvoerster.

Omliggende fabriekshallen werden voor de zekerheid ontruimd en meerdere brandweerkorpsen uit de regio assisteerden om te voorkomen dat de brand oversloeg naar andere hallen.

Nablussen

De brandweer had het vuur pas na middernacht onder controle. Om kwart over één 's nachts werd het sein brand meester gegeven, al zal het nablussen volgens de brandweer nog wel even duren.

Bij de brand sloegen op sommige momenten de vlammen uit het dak en dit ging gepaard met veel rookontwikkeling. Er zijn daarbij kleine hoeveelheden gevaarlijke stoffen vrijgekomen, maar de concentraties daarvan waren zo klein dat dit geen gevaar opleverde voor de volksgezondheid.

Uit voorzorg gaf de veiligheidsregio mensen in de omgeving het advies om ramen en deuren gesloten te houden, maar dit advies werd al snel weer ingetrokken. De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht.