MUMBAI - De effectenbeurs in Mumbai heeft maandag een beursgraadmeter gelanceerd speciaal voor bedrijven die zich houden aan de islamitische shariawetgeving. De beursuitbater in Mumbai wil op die manier meer moslims naar de beursvloer lokken.

De BSE Tasis Sharia 50-index bestaat uit de grootste bedrijven van de vijfhonderd genoteerde ondernemingen in Mumbai die zich houden aan de shariawetten.

Bedrijven in de sharia-index mogen bijvoorbeeld niet profiteren van de verkoop van 'zondige' zaken zoals tabak, vuurwapens en alcohol. Ook het verdienen van geld door het vragen van rente is niet toegestaan volgens de sharia.

India telt 160 miljoen islamieten, maar veel moslims houden zich afzijdig van de beurs vanwege de beperkingen die de sharia oplegt. ''De beurs in Mumbai kent het grootste aantal bedrijven ter wereld dat zich aan de sharia houdt. Alle moslimlanden tezamen hebben niet zo veel shariabedrijven als de beurs in Mumbai'', aldus de algemeen directeur van Tasis.

De bedrijven in de shariabeurs zijn onderzocht en goedgekeurd door een toezichthouder die bestaat uit islamitische onderwijzers en juridische experts. De ondernemingen in de shariabeurs zullen maandelijks worden onderzocht om te zien of ze zich aan de shariawetgeving blijven houden. Als ze daar niet aan voldoen, worden ze verwijderd uit de beurs.