AMSTERDAM - Het Chinese besluit in het kerstweekend om de rentetarieven in het land te verhogen, drukte maandag de aandelenkoersen op de grote Europese beurzen. De handelsvolumes waren gering, zoals altijd in de periode tussen kerst en nieuwjaar.

De graadmeters van Parijs en Frankfurt verloren 1 en 1,2 procent. De AEX-index van de Amsterdamse beurs sloot met een beperkt verlies van 0,35 punt (0,1 procent) op 355,57 punten. De MidKap-index voor het middensegment in Amsterdam sloot 0,5 procent lager op 630,38 punten.

China maakte afgelopen weekend bekend de rente met een kwart procentpunt te verhogen om de oplopende inflatie te beteugelen. De angst bij beleggers is dat de renteverhoging zal leiden tot een vertraging van de groei van de Chinese economie.

Rente

Analist Jos Versteeg van zakenbank Theodoor Gilissen had de renteverhoging al zien aankomen. ''Dat was niet echt een verrassing, alleen de timing was onverwacht. Het verbaast me niks dat we wat terugzakken. De AEX is vier weken op rij gestegen. We nemen nu wat winsten.''

In de AEX stond bodemonderzoeker Fugro bovenaan met een plus van 1,7 procent. Air France-KLM was de hekkensluiter met een min van 1,3 procent.

EDCC

EDCC maakte bekend dat de handel in het aandeel door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is opgeschort. De onderneming zou een persbericht uitbrengen. EDCC heeft eerder bekendgemaakt gesprekken te voeren met partijen die de beursnotering van EDCC zouden willen gebruiken voor een beursgang.

EDCC is voor een groot deel in handen van investeringsfonds Value8. Dit aandeel steeg maandag 1,8 procent.

Auto

De koersen van Europese automakers stonden onder druk van een andere Chinese maatregel. Het bestuur van Peking maakte onlangs bekend maatregelen te nemen om de groei van het wagenpark in de stad te remmen.

In Frankfurt daalden de aandelen van BMW en Volkswagen 6,4 en 4,8 procent. In Parijs zakte Peugeot 2,1 procent en Renault 0,7 procent.

De olieprijs daalde 0,6 procent tot 91 dollar per vat. De euro stond op 1,3145 dollar. Bij het slot van de Europese handel voor het begin van het kerstweekend was de euro 1,3115 dollar waard.