AMSTERDAM – De laatste beursweek van het jaar wordt er één vol macrocijfers. Verder zullen beleggers letten op meer nieuws over het bod van Xinmao op Draka en blijft de Europese schuldencrisis tot het eind toe het sentiment bepalen op de beurs.

De strijd om Draka springt op de Amsterdamse beurs het meest in het oog. Er ligt een bod van het Italiaanse Prysmian, maar er is een hoger bod op komst van het Chinese Xinmao. Eind januari houdt Draka een aandeelhoudersvergadering, waar gestemd moet worden over het bod.

Waarschijnlijk heeft Xinmao het bod tegen die tijd wel financieel rond, maar is er nog geen toestemming van de Chinese autoriteiten, zodat spannend blijft of dat bod wel zal doorgaan. Donderdag bleek dat Centaurus Capital een belang van 5,21 procent heeft in Draka.

Huizenprijzen

Dan de macrocijfers. De week begint rustig, met op maandag cijfers over het Nederlandse producentenvertrouwen in december. Op dinsdag worden belangrijkere macrocijfers gepubliceerd: de Amerikaanse huizenprijzen over oktober en het Amerikaanse consumentenvertrouwen van december.

Woensdag wordt de Europese geldgroei bekend gemaakt. Interessant voor beleggers die willen schatten hoe sterk de positie van de euro nog is. Ook handig daarbij is het Duitse inflatiecijfer, dat later op de dag bekendgemaakt wordt.

Olievoorraden

‘s Middags neemt Amerika het weer over met de wekelijkse publicatie van het aantal hypotheekaanvragen en de wekelijkse olievoorraden. Als deze laatste tegenvallen, zou wellicht olie weer iets goedkoper kunnen worden, nadat de olieprijs deze week opnieuw recordhoogten liet zien.

Donderdag begint met de Nederlandse producentenprijzen. Daarna Amerikaanse cijfers waar beleggers vaak op reageren: de wekelijkse steunaanvragen, de maandelijkse Chicago inkoopmanagersindex (PMI) en de huizenverkopen over november.

Vroege sluiting

De week wordt vanwege oud en nieuw vervroegd afgesloten. Net als op afgelopen vrijdag, sluiten de Europese beurzen om 14.00 uur.