EVERETT - De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing hervat vrijdag de testvluchten met de 787 Dreamliner. Dat maakte het bedrijf bekend.

Medio november werd bij een van de zes testtoestellen rookontwikkeling geconstateerd. Daarna werd het testprogramma stilgezet. Nu is een software-update uitgevoerd en is alles opnieuw nagelopen.

De ZA004 zal als eerste van de zes testtoestellen weer gaan vliegen. Eerst wordt de serie testvluchten afgemaakt; daarna kan een begin worden gemaakt met de certificering, die nodig is om de toestellen commercieel in te zetten.

Vertraging

Leveringen van het paradepaardje van Boeing, de Dreamliner, lopen al bijna drie jaar achter op schema. Tijdens de ontwikkeling en testfase heeft Boeing steeds te kampen met problemen die de oplevering vertragen.

Boeing zei eerder het eerste vliegtuig begin 2011 af te leveren aan het Japanse Nippon All Airways. Nu laat Boeing weten in januari een nieuw schema bekend te maken voor de leveringen.

Door alle vertragingen zijn er luchtvaartmaatschappijen die hun orders annuleren, moet Boeing boetes betalen voor te late leveringen en worden concessies op de prijs gedaan.