SHANGHAI - De Chinese luchtvaartmaatschappij Shandong Airlines gaat vijftien verkeersvliegtuigen bij de Amerikaanse vliegtuigfabriek Boeing kopen.

De maatschappij heeft vrijdag gemeld dat ze toestellen van het type Boeing 737-800 aanschaft die in 2014 en 2015 worden geleverd. Het kan om een bedrag van naar schatting 1,2 miljard dollar (914 miljoen euro) gaan, maar Boeing heeft volgens Shandong Airlines korting gegeven.

Het Chinese luchtruim wordt steeds drukker. Luchtvaartmaatschappijen in het land van 1,3 miljard inwoners, zullen naar verwachting voor circa 480 miljard dollar (365 miljard euro) aan nieuwe vliegtuigen aanschaffen in de komende twintig jaar. Dat zijn ongeveer 4330 toestellen.

Passagiers

Dit jaar registreerde China 260 miljoen vliegtuigpassagiers, 13 procent meer dan vorig jaar. In China zal naar verwachting binnen twintig jaar meer worden gevlogen dan in de VS. In 2020 verwacht het land 700 miljoen passagiers en tien jaar later mogelijk twee keer zo veel.

China werkt hard aan eigen vliegtuigen om niet telkens op Boeings en Airbussen te zijn aangewezen. Vorige maand is de C919 gepresenteerd, een vliegtuig voor 190 passagiers.

Het Chinese vliegtuig zou in 2016 aan klanten geleverd kunnen worden. Er zijn er al honderd besteld bij de door de staat gesteunde CACC (Commercial Aircraft Corporation of China).