NEW YORK - a een lagere opening wisten de aandelenbeurzen in New York maandag het verloren terrein goeddeels terug te winnen. De belangrijkste graadmeters sloten uiteindelijk toch verdeeld. De renteverhoging in China afgelopen weekeinde wakkerde op Wall Street de zorgen aan dat de groei van de Chinese economie zal afzwakken.

Ook namen beleggers wat winsten na de koersstijgingen van de afgelopen vier weken.

De toonaangevende Dow-Jonesindex noteerde bij sluiting van de handel een verlies van 0,2 procent op 11.555,03 punten. De breder samengestelde S&P 500-index stond op een plus van 0,1 procent tot 1257,54 punten. Technologiebeurs Nasdaq steeg ook 0,1 procent tot 2667,27 punten.

Sneeuwstormen

De handel staat door het vakantieseizoen deze week op een laag pitje. Bovendien hebben sneeuwstormen het openbare leven in grote delen van het noordoosten van de Verenigde Staten lamgelegd.

''Vrijwel niemand kan z'n kantoor bereiken, er gebeurt dan ook weinig op Wall Street'', zag een analist. Ook is er amper richtinggevend economisch nieuws voorhanden.

China

China verhoogde zaterdag de rente met een kwart procentpunt om de oplopende inflatie in te dammen. Dat was de tweede keer in ruim twee maanden.

''Op de lange termijn zal dit gezond zijn voor de Chinese economie. Maar de instinctieve reactie van de markt is dat het slecht zal uitpakken voor de wereldwijde vraag, zodat beleggers hun aandelen van de hand doen'', zei een strateeg van Prudential Financial.

De industriële sector kreeg de grootste klappen. Aluminiumproducent Alcoa was een van de dalers in de Dow. Het aandeel verloor 0,7 procent. Ook het industriële conglomeraat Caterpillar moest inleveren. Het fonds zag de koers 0,4 procent dalen.

Retailers

Verder waren aandelen van retailers uit de gratie. Klanten bleven door de sneeuwstorm massaal weg van de supermarkten en warenhuizen na het kerstweekeinde. Warenhuisketen Nordstrom verloor 2 procent en Macy's leverde 0,2 procent in.

De financiële sector liet een ander beeld zien. Bankaandelen liftten mee op het succes van verzekeraar AIG. Dat aandeel won 9,3 procent nadat het concern drie kredietovereenkomsten had gesloten ter waarde van 4,3 miljard dollar. AIG was daarmee de grootste stijger van de S&P 500.

De euro noteerde aan het einde van de handelsdag 1,3155 dollar. Bij sluiting van de beurzen in Europa was de munt 1,3145 dollar waard.