AMSTERDAM - De AEX-index van de Amsterdamse beurs is dinsdag met een kleine dagwinst gesloten. Sterker dan verwachte Amerikaanse macrocijfers gaven beleggers in de middag reden voor optimisme.

De AEX sloot 0,52 punt (0,2 procent) in de plus op 351,82 punten. Het was de tiende dag op rij dat de hoofdgraadmeter van het Damrak een dagwinst noteerde. De MidKap-index ging nagenoeg onveranderd de dag uit op 624,97 punten.

De beurs in Frankfurt sloot ook ongeveer vlak. In Parijs en Londen gingen de graadmeters 0,3 en 0,5 procent vooruit.

VS

De detailhandelsverkopen in de VS stegen in november ten opzichte van een maand eerder met 0,8 procent, terwijl de markt had gerekend op een plus van 0,6 procent. Het cijfer voor de maand oktober werd opwaarts bijgesteld van 1,2 naar 1,7 procent.

Beleggers waren verder in afwachting van de uitkomst van een bijeenkomst van Amerikaanse centrale bankiers. Tijdens de handelsdag in New York maakt de Federal Reserve zijn maandelijkse rentebesluit bekend. Naar verwachting zal aan het belangrijkste rentetarief niets veranderen. De ogen zijn daarom vooral gericht op de begeleidende verklaring.

Shell

Olieconcern Shell sloot 0,6 procent hoger nadat effektenhandelaar Jefferies bekend had gemaakt het aandeel te gaan volgen. Jefferies gaf Shell een 'buy'-advies.

Staalconcern ArcelorMittal was een van de sterkste dalers met een min van 1,2 procent. De Duitse branchegenoot ThyssenKrupp daalde in Frankfurt 1,5 procent.

DSM

Beleggers reageerden lauw op de afronding van een desinvesteringsprogramma door DSM. Het laatste af te stoten onderdeel, Elastomers, wordt voor 310 miljoen euro verkocht aan Lanxess. DSM verwacht een boekwinst op de transactie van ruim 100 miljoen euro. Het aandeel ging 0,7 procent vooruit.

Air France-KLM koerste 1,4 procent hoger na een adviesverhoging door Credit Suisse. De zakenbank denkt dat de luchtvaartmaatschappij volgend jaar kan profiteren van een sterkere vraag naar tickets in het duurdere segment. Credit Suisse verhoogde ook het koersdoel, met 3,30 euro naar 18,80 euro.

De euro was 1,3385 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen op maandag was de wisselkoers 1,3380 dollar.