NEW YORK - De koersen van de aandelen gingen maandag in Wall Street nog wat verder omhoog, maar even voor het sluiten van de beurs verdampten de koerswinsten.

Beleggers waren opgelucht, nadat afgelopen weekeinde een renteverhoging in China was uitgebleven. Bovendien was er overnamenieuws en dat schept doorgaans vertrouwen. Het duidt erop dat bedrijven weer beter in de slappe was zitten en risico's durven te nemen.

De aandelen gingen in de loop van de dag over een breed front licht omhoog. In het laatste handelsuur stond de Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende ondernemingen nog 0,5 procent hoger, maar bij het sluiten van de beurs was dat veel minder.

De Dow-Jonesindex sloot 18,24 punten hoger dan vrijdag, een stijging van 0,2 procent naar 11428,56 punten. De breder samengestelde S&P 500-index maakte pas op de plaats 1240,46 punten, na een slot van 1240,40 punten afgelopen vrijdag.

Daarmee hield deze index de hoogste stand van dit jaar vast. De Nasdaq-index, van belang voor de technologiesector, ging met 12,63 punten omlaag, een daling van 0,5 procent naar 2624,91 punten.

Rente

De centrale bank van China liet de rente ongewijzigd, ondanks een snelle toename van de inflatie. Dat leidde tot het vertrouwen dat de snelgroeiende grote economie van China een aanjager blijft van de groei van de wereldeconomie.

In veel landen gingen de aandelenkoersen dan ook omhoog. De index van de aandelen in 45 landen, de MSCI All Country World Index, steeg maandag met 1 procent. Ook grondstoffen en olie werden duurder.

General Electric

General Electric zag de koers dalen op de aankondiging van de overname van het Britse Wellstream, een maker van pijpsystemen voor olieboringen.

Beleggers zijn optimistisch over de kansen dat een door president Barack Obama voorgestelde belastingverlaging het gaat halen, ondanks tegenstand binnen zijn eigen partij.

De dollar noteerde 1,3391 dollar, tegenover 1,3380 bij het sluiten van de beurzen in Europa.