AMSTERDAM - De informatie die beursgenoteerde bedrijven verstrekken over het beloningsbeleid is nog steeds onvoldoende. Dat concludeert de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) op basis van een eigen onderzoek dat maandag naar buiten is gebracht.

Volgens de VEB volgt geen enkel beursfonds uit de AEX- of de MidKap-index de volledige voorschriften zoals die in de code-Tabaksblat en code-Frijns eerder zijn vastgelegd.

De vereniging mist vooral een zogenoemde scenario-analyse. Daarbij zouden bedrijven aan hun aandeelhouders moeten voorleggen welke beloningen er worden uitgekeerd bij verschillende scenario's voor de resultaten van een onderneming.

Maximale beloningen

De VEB wil dat bedrijven de maximale beloningen openbaar maken die bij ten minste drie scenario's horen: een benedengemiddeld resultaat (doelstellingen niet gehaald), een gemiddeld resultaat (doelstellingen gehaald) en een bovengemiddeld resultaat. Op deze manier komen aandeelhouders niet voor verrassingen te staan, vindt de VEB.

Veel bedrijven hebben wel de zogenoemde 'claw-back' ingevoerd, een regeling die commissarissen de bevoegdheid geeft om bonussen die al zijn uitgekeerd terug te vorderen als blijkt dat de financiële gegevens niet kloppen.

Aanbeveling

De 'claw-back' formule was eveneens een aanbeveling van de commissies Tabaksblat/ Frijns die gedragscodes opstelden voor beursgenoteerde ondernemingen.

Dinsdag komt de opvolger van Tabaksblat en Frijns, de Commissie Streppel, met conclusies over de naleving van de eerdere codes. De VEB wil dat de commissie het publiceren van scenario-analyses voor beloningsplannen als een vereiste ziet.