AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs is maandag voor de negende dag op rij met winst gesloten. Sinds 1 december heeft de AEX-index, de hoofdgraadmeter van het Damrak, er ruim 7 procent bijgekregen.

De AEX sloot maandag met een dagwinst van 1,09 punten (0,3 procent) op een stand van 351,30 punten. De MidKap-index van het middensegment kreeg er 0,8 procent bij tot 624,74 punten. De graadmeters van Frankfurt, Londen en Parijs stegen 0,3 tot 0,9 procent.

''Het is opvallend dat het na twee weken van hogere koersen gewoon maar zo verder gaat'', zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers. Hij wees daarbij op de positieve berichten die het nieuws de laatste tijd gedomineerd hebben.

Winst

''Bedrijfswinsten zijn flink gestegen en veel grote ondernemingen kunnen nog heel wat groei halen uit de opkomende markten. Ook in de VS zie je heel behoorlijke cijfers en zelfs uit Europa komen positieve berichten. Hier zien beleggers dat er echt politieke wil is om de euro niet zomaar op te geven'', aldus Versteeg.

De aandelen van vastgoedfondsen Nieuwe Steen Investments (NSI) en VastNed Offices/Industrial (O/I) reageerden op het nieuws dat de bedrijven in gesprek gaan over een fusievoorstel van NSI. NSI wil nieuwe aandelen uitgeven, om vervolgens een fusie tot stand te brengen door middel van een aandelenruil.

Analisten reageerden negatief op de keuze van NSI voor VastNed en het aandeel sloot maandag met een verlies van 3,9 procent. De waarde van VastNed O/I ging daarentegen 6 procent vooruit.

ArcelorMittal

In de Amsterdamse AEX-index ging staalconcern ArcelorMittal de hele dag aan kop en noteerde uiteindelijk een koerswinst van 3,1 procent. ''Sterke aandelen worden in december vaak nog sterker'', aldus Versteeg. In de MidKap stond voedingsconcern Wessanen bovenaan met een koerswinst van 4,6 procent zonder dat hiervoor een duidelijke reden was aan te wijzen.

De euro won terrein op de dollar. De Europese munt was 1,3380 dollar waard, tegen 1,3240 bij het sluiten van de handel vrijdag.

Een vat ruwe Amerikaanse olie werd 0,7 procent duurder en kostte 88,40 dollar.