AMSTERDAM - Vastgoedfonds Nieuwe Steen Investments wil nieuwe aandelen uitgeven om branchegenoot VastNed Offices/Industrial (O/I) over te nemen.

Zondagavond maakte NSI zijn interesse in de branchegenoot concreet met details over het voorgenomen bod dat door middel van een aandelenruil tot stand moet komen. VastNed toonde zich zondagavond onprettig verrast door de ''bijzondere gang van zaken''.

In het voorgenomen bod van NSI zouden aandeelhouders van VastNed O/I voor ieder eigen aandeel 0,85 aandelen van NSI krijgen. Dat zou neerkomen op 13,33 euro per aandeel VastNed O/I, een premie van 15 procent op de slotkoers van het aandeel op vrijdag 10 december, aldus NSI. Het bedrijf zegt overigens dat het gaat om een voorstel waarover nog gesproken moet worden.

Juridische fusie

VastNed O/I had vrijdagavond zelf bekendgemaakt door Nieuwse Steen te zijn benaderd voor verkennende gesprekken over een juridische fusie. De gesprekken zouden maandag plaatsvinden. Zondagavond meldde Arnoud du Pont, directeur investor relations van VastNed, ''verrast'' te zijn door het gedetailleerde persbericht van Nieuwe Steen.

''Er staan gegevens in die wij zelf nauwelijks wisten''. Desgevraagd liet Du Pont weten dat het ''lijkt'' op een vijandig bod, maar dat het maandag, tijdens de gesprekken, ''misschien wel een heel andere aanblik'' aanneemt.

Werkgelegenheid

NSI heeft reeds een belang van bijna 5 procent in VastNed O/I, waarmee het een van de grootste aandeelhouders is in het bedrijf. Volgens NSI wordt het voorgenomen bod ondersteund door ''een aantal belangrijke (andere) aandeelhouders van VastNed O/I''.

Een fusie zal volgens NSI geen negatief gevolg hebben voor de werkgelegenheid. NSI wil met het samengaan van de ondernemingen een ''leidend Nederlands gemengd vastgoedbedrijf' creëren met een waarde van 2,4 miljard euro en een inkomen uit verhuurd vastgoed van meer dan 200 miljoen euro, verdeeld over meer dan 300 vastgoedprojecten.