AMSTERDAM - Twee weken voor Kerstmis zou de eindejaarsrally misschien wel over zijn hoogtepunt heen kunnen zijn.

Lage volumes en hoge winsten duiden op een vroege afloop van de rally, denken sommige analisten. De markt krijgt komende week voornamelijk richting van enkele belangrijke cijfers over de Amerikaanse economie.

In de jaren dat er in de afgelopen 65 jaar sprake was van winsten op de beurzen aan het einde van het jaar, is de Amerikaanse S&P 500-index in de weken voor Nieuwjaar gemiddeld met 3,5 procent gestegen.

Inmiddels is de index al met 3,4 procent omhoog gegaan, zo stelt een analist uit Connecticut tegen persbureau Reuters. ''De meeste beleggers zullen nu hun boeken gaan sluiten en gaan kijken naar nieuwe mogelijkheden volgende maand''.

Schuldenspook

Daarnaast verkeert de markt momenteel nog in onzekerheid over een aantal beleidsmatige kwesties. Beleggers wachten op een beslissing in China om de rente al dan niet te verhogen. Zaterdag werd bekend dat de inflatie in november in China een flinke sprong had gemaakt en zondag meldden staatsmedia in het land dat de overheid het monetaire beleid strikter ging maken.

Verder kijken Amerikaanse beleggers ook naar het debat in de Senaat over belastingen en waart in Europa nog steeds op de achtergrond het schuldenspook rond.

Macrocijfers

Handvatten krijgt de markt van de Amerikaanse macrocijfers deze week. Dinsdag komt er een rapport over verkopen in de detailhandel en producentenprijzen in november. Analisten verwachten stijgingen tussen de 0,3 en 0,5 procent.

Woensdag volgen data over inflatie en donderdag de gegevens over aanvragen van uitkeringen. Ook komen dan cijfers over de huizensector naar buiten. Vrijdag wordt de week afgesloten met de zogenoemde leading indicators, belangrijke gegevens over de ontwikkeling van de economie.