Door drukte wat van het beursnieuws gemist? NUzakelijk zet de Amsterdamse beursweek van dag tot dag voor je op een rij. 

De AEX heeft deze week de weg omhoog gevonden. Afgelopen vrijdag bleef de AEX voor de achtste dag op rij in de plus. Zorgen over de Europese schuldencrisis verdwenen even naar de achtergrond. Handelaren spaken van eindejaarsrallydrift onder beleggers.

Het een rustige handelsdag op het Damrak maandag. De AEX-index sloot nagenoeg onveranderd met een winst van 0,15 punten op 342,34 punten. De uitspraak van Fed-voorzitter Ben Bernanke dat de Amerikaanse centrale bank bereid is nog meer geld in de economie te pompen kon beleggers niet animeren.

Het meest in het oogspringende fonds was die van toeleverancier aan de chipindustrie ASMI. Het aandeel ging in de MidKap 5,7 procent omhoog. Het aandeel profiteerde van een adviesverhoging voor een dochtermaatschappij.

Murw

Dinsdag sloten de Europese beurzen met forse winst. In Amsterdam won de AEX-index 1,1 procent naar 346,21 punten. De zorgen over de schuldencrisis in een aantal Europese landen leken voor even naar de achtergrond verdwenen. ''Beleggers zijn murw geworden na weken van spanning'', verklaarde fondsbeheerder Corné van Zeijl van SNS Asset Management.

Het aandeel van ASM International was weer een van de uitblinkers met een winst van 3,6 procent. Volgens fondsbeheerder Van Zeijl kwam dit door nieuwe orders voor een dochterbedrijf en een positiefrapport van Deutsche Bank.

'Rallydrift'

Ondanks dat verschillende andere Europese beurzen een min lieten zien, bleef de AEX in de plus woensdag. De AEX-index sloot met een winst van 0,51 punt, ofwel 0,2 procent, op een stand van 346,85 punten. ”Eindejaarsrallydrift onder beleggers'', zo concludeerde handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Op de Amsterdamse beurs was BinckBank een opvallende stijger. Het aandeel Binck sloot 6,2 procent in de plus. In de ochtend doken geruchten op dat de Amerikaanse branchegenoot van BinckBank, Charles Schwab, interesse heeft om het bedrijf over te nemen.

ASML

Het sentiment op de beursvloer was donderdag opgewekt door afnemende zorgen over de Europese schuldencrisis. De hoofdindex op het Damrak eindigde de handelsdag uiteindelijk 0,8 procent in de plus op 349,38 punten.

Financiële aandelen stonden in de plus. In Amsterdam won ING 2,4 procent en klom Aegon 3 procent. SNS Reaal steeg 1,5 procent.

ASML straalde op de Amsterdamse beurs en steeg 8 procent, waarmee het aandeel bovenin de AEX stond. Het bedrijf verwacht in het vierde kwartaal een grotere orderontvangst dan eerder werd aangenomen.

Groei-jaar

De Europese aandelenbeurzen kwamen vrijdag nauwelijks van hun plaats bij gebrek aan richtinggevend nieuws. De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot 0,2 procent hoger op 350,21 punten.

“Beleggers krijgen steeds meer door dat volgend jaar weleens een groei-jaar voor de economie kan worden”, denkt handelaar Rob Koenders. “Pimco, de grootste obligatiebelegger ter wereld, verhoogde donderdag al als eerste zijn groeiverwachting voor de Amerikaanse economie. Vooral de financiële sector zou hiervan kunnen profiteren'.”

De euro daalde deze week. Bij het slot van de Europese handel op afgelopen vrijdag was de euro 1,3240 dollar waard. Een week eerder was de euro nog 1,3375 dollar waard.