LEIDEN - Aandeelhouders van Crucell bekritiseerden vrijdag het handelen van de top in de onderhandelingen met Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson (J&J). Op een buitengewone aandeelhoudersvergadering werd het bod van J&J op het Nederlandse biotechnologiebedrijf besproken.

J&J biedt aandeelhouders 24,75 euro per aandeel. Volgens veel aandeelhouders is dit te weinig.

Errol Keyner van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) stelde dat het bestuur er in de onderhandelingen niet alles aan heeft gedaan om het onderste uit de kan te halen. ''Vraag volgende keer de conciërge, die pakt het nog anders aan'', zei Keyner.

Goed bod

Het bestuur en de commissarissen wezen de kritiek van de hand. ''Wij zijn ervan overtuigd dat het een heel goed bod is'', zei president-commissaris Jan Oosterveld. Daarbij wees hij er ook op dat een overname door J&J goed is voor de toekomst van het bedrijf en belanghebbenden, zoals werknemers.

De top van Crucell hamerde keer op keer op de grote risico's die de biotechnologiesector kenmerken. Het concern heeft een aantal nieuwe medicijnen in de pijplijn, maar het proces om deze daadwerkelijk op de markt te brengen is moeilijk, duur en risicovol.

Problemen

De vergadering werd mede op verzoek van grootaandeelhouder Van Herk georganiseerd. Directeur Gertjan van der Baan van de investeerder zei nog niet te weten of het fonds zijn stukken gaat aanmelden. Eerder noemde Van der Baan het bod ''te mager''. Hij wilde dat vrijdag niet herhalen. ''Wij zullen kijken wat we gaan doen'', zei hij.

Crucell kampt nog steeds met problemen in een fabriek in Zuid-Korea. Door een besmetting is de productie stilgelegd. Financieel topman Leon Kruimer zei dat het bedrijf er vertrouwen in heeft dat het zal lukken de problemen op te lossen.