NEW YORK - Na een week waarin de indices nauwelijks van hun plaats kwamen, ging Wall Street toch nog behoorlijk positief het weekeinde in. Beter dan verwachte cijfers over het consumentenvertrouwen en het handelstekort over oktober stemden beleggers positief.

De toonaangevende Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen eindigde de handelsweek op een stand van 11.410,32 punten, Dat is 0,4 procent hoger dan het slot van donderdag.

De breder samengestelde S&P 500-index sloot af op een stand van 1240,40 punten, 0,6 procent hoger. Technologiebeurs Nasdaq won 0,8 procent tot een stand van 2637,54 punten.

De Amerikaanse consument lijkt het vertrouwen weer terug te vinden. Een graadmeter voor het consumentenvertrouwen van de universiteit van Michigan kwam in de maand december uit op het hoogste niveau sinds juni en op een van de hoogste niveaus sinds begin 2008.

De uitgaven van consumenten zijn de motor van de Amerikaanse economie.

Consumentenvertrouwen

Het consumentenvertrouwen kreeg in de maand december het cijfer 74,2, tegen 71,6 in november. Positiever geluiden over de werkgelegenheid zijn daar waarschijnlijk debet aan.

Het aantal aanvragen voor een uitkering kwam gemiddeld over de afgelopen vier weken uit op het laagste niveau in twee jaar tijd. Maar met een werkloosheidspercentage van 9,8 procent blijft de werkgelegenheid het zorgenkindje.

Export

Ook werd vrijdag bekend dat de Amerikaanse export in de maand oktober met 3,2 procent was toegenomen en de import wat lager lag. Het handelstekort kwam in die maand uit op 38,7 miljard dollar.

Dat is flink lager dan in de maand september, toen de VS nog 44,6 miljard tekortkwam. Analisten hadden voor oktober op bijna 44 miljard dollar gerekend.

Een euro kostte aan het eind van de handel in de VS 1,3232 dollar. Aan het slot van de handel op de Europese beurzen was dat 1,3240 dollar.