AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen kwamen vrijdag nauwelijks van hun plaats bij gebrek aan richtinggevend nieuws. Een meevallend macro-economisch cijfer uit de Verenigde Staten zorgde toch nog voor een bescheiden winst.

Halverwege de Europese middag bleek het Amerikaanse tekort op de handelsbalans in oktober lager dan verwacht. Dat maakte beleggers optimistischer over het verloop van het economische herstel.

Het bericht dat China de eigen banken nog strengere kapitaaleisen heeft oplegd, hield een al te uitbundige stemming echter tegen. China, dat geldt als aanjager van de wereldeconomie, probeert met allerlei maatregelen te voorkomen dat de eigen economie oververhit raakt.

Uitschieters

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot 0,2 procent hoger op 350,21 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen daalde 0,2 procent tot 619,61 punten. De graadmeters in Londen en Parijs sloten vrijwel onveranderd, terwijl de DAX in Frankfurt een winst boekte van 0,6 procent.

De AEX kende slechts twee uitschieters. De producent van navigatieapparatuur TomTom schoot ruim 7 procent omhoog nadat de Zwitserse bank UBS een koopadvies had gegeven voor het aandeel.

BAM

Bouwbedrijf BAM profiteerde met een plus van 4 procent van een TNO-rapport waarin gesteld werd dat de bodem in de sector in zicht is. Branchegenoot Heijmans ging slechts 0,1 procent vooruit. Volgens handelaren had dat te maken dat het aandeel al flink is opgelopen, 22 procent dit jaar, terwijl BAM een vijfde van zijn waarde verloor.

Shell maakte vrijdagmiddag bekend een aantal gasvelden in het zuiden van de Amerikaanse staat Texas te verkopen voor een bedrag van 1,8 miljard dollar. Shell noteerde een winst van 0,9 procent.

TenCate

Voorbeurs kwam onder meer het nieuws dat producent van technisch textiel TenCate een kredietfaciliteit heeft afgesloten met elf banken ter waarde van 450 miljoen euro. Het bedrijf vernieuwt hiermee de bestaande kredietfaciliteit van in totaal 400 miljoen euro. Het geld zal onder meer worden gebruikt voor de 'buy & build'-strategie van TenCate. Het aandeel sloot 0,5 procent hoger.

De euro noteerde op 1,3240 dollar. Bij het sluiten van de Europese beurzen donderdag was dat nog 1,3200 dollar.