AMSTERDAM - Nederlandse particuliere beleggers zijn in november minder positief geworden vanwege de onrust rondom de euro. Dat blijkt vrijdag uit de maandelijkse beleggersbarometer van ING.

Na de stijging tot 126 punten in oktober kwam de barometer afgelopen maand uit op 121 punten. Beleggers blijven echter optimistisch gestemd, zo stelde Nathan Levy, investment manager bij ING Investment Office. ''Ze zijn positiever over de waarde van hun beleggingsportefeuille. Bijna de helft vindt het nu een goed moment om te gaan beleggen'', zo gaf hij aan.

Nederlandse beleggers keken voor de barometer ook vooruit naar de stand van de Amsterdamse hoofdindex over drie maanden. Ze rekenen daarbij op een indexniveau van 354 punten. Voor komend jaar rekenen ze op een AEX-stand van 366 punten in december.

Te positief

ING merkte wel op dat particuliere beleggers de afgelopen twee jaar het niveau van de AEX, vooruitkijkend naar december het jaar erna, te positief hebben ingeschat.

In november vorig jaar rekenden ze op een decemberniveau van 372 punten in 2010, terwijl de index op 1 december dit jaar slechts op 335,8 punten bleek te staan.

In november 2008 zagen ze een 'decemberstand 2009' van 350 punten, terwijl de graadmeter toen op 1 december uitkwam op 315,44 punten.