BÖBLINGEN - Elektronicaconcern Philips wil met zijn gezondheidstak een nog onontgonnen markt betreden: die voor het constant monitoren van zieke patiënten op de algemene ziekenhuiszalen. Dat bleek donderdag tijdens een persbijeenkomst in het Duitse Böblingen.

''Patiënten in ziekenhuizen zijn steeds ouder en steeds zieker. Hierdoor is het steeds belangrijker om ze goed in de gaten te blijven houden, ook als ze niet op de intensive care liggen'', zei de topman van de divisie, Steve Rusckowski. Tegelijkertijd hebben ziekenhuizen te maken met een groot gebrek aan personeel.

''Het wordt niet altijd snel gedetecteerd als de situatie van een patiënt snel verslechtert'', zo legde intensivecarespecialist Andreas Hvarfner van het Zweedse universitaire ziekenhuis in Lund het belang van monitoring uit. En dat terwijl er in de meeste gevallen al acht uur voor het uitvallen van vitale functies signalen zijn die wijzen op de verslechtering.

Nieuwe markt

Dat deze signalen, zoals een onregelmatige ademhaling, een verandering in de bloeddruk of in het hartritme, vaak niet worden opgepikt, heeft volgens hem te maken met diverse factoren. Kortzichtigheid bij specialisten is daar één van. ''Zij richten zich allemaal op een bepaald deelgebied.'' Ook speelt mee dat steeds meer patiënten alleen op een kamer willen liggen, waardoor er minder controle is. Daarnaast speelt een gebrek aan personeel mee.

Van alle ziekenhuisbedden wordt 60 procent nog niet gemonitord. Hier ziet Philips kansen. Hoe snel deze markt in de toekomst zal groeien, is volgens Rusckowski echter lastig te zeggen, omdat het een nieuwe markt is. ''Gemiddeld groeit de markt voor monitoring van patiënten met 3 à 4 procent per jaar. ''Een nieuwe markt groeit normaal gesproken sneller.''

Intensivecareafdeling

De eerste draadloze oplossingen voor de algemene ziekenhuiszalen brengt Philips in de tweede helft van 2011 op de markt. Deze kunnen volgens Philips gemakkelijk worden ingezet op de algemene ziekenhuiszalen, waar nu geen bruikbare draadloze infrastructuur zoals op de intensivecareafdeling aanwezig is.

Een voordeel van deze nieuwe markt voor Philips is dat de kosten voor onderzoek en ontwikkeling relatief laag liggen, aangezien veel technologie die al voor de intensivecareafdelingen werd gebruikt, kan worden toegepast.

Eerste bestellingen

Philips verwacht dat de eerste bestellingen van de nieuwe oplossingen vanuit ziekenhuizen in de Verenigde Staten, Scandinavië, Groot-Brittannië en Australië zullen komen. ''Hier zijn vaak al teams aanwezig die snel kunnen reageren op waarschuwingssignalen van de systemen'', aldus een woordvoerder. Maar Philips wil uiteindelijk ook de Chinese markt op, een belangrijke groeimarkt voor het bedrijf.

''We waren in 2009 het snelst groeiende bedrijf in China op het gebied van het monitoren van patiënten, met een groei van 40 procent'', zei Rusckowski. ''Ons doel is om een van de drie grootste spelers te zijn in onze grootste markten. Daar behoort China toe, net als Japan en de VS.'' Patiëntenmonitoring was in 2009 goed voor 20 procent van de omzet van de afdeling Healthcare van Philips.