AMSTERDAM - De Amsterdamse AEX-index is donderdag hoger gesloten. Het sentiment op de beursvloer was opgewekt door afnemende zorgen over de Europese schuldencrisis en een meevallend cijfer over de Amerikaanse banenmarkt.

De hoofdindex op het Damrak eindigde de handelsdag uiteindelijk 0,8 procent in de plus op 349,38 punten. Daarmee naderde de graadmeter de psychologisch belangrijke grens van 350 punten.

De MidKap-index voor middelgrote fondsen toonde een klein verlies van 0,1 procent op 620,93 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt eindigden verdeeld, tussen de 0,2 procent lager en 0,7 procent hoger.

ASML

De Dow-Jonesindex in New York toonde op de Europese slotgong een min van 0,2 procent terwijl schermenbeurs Nasdaq 0,1 procent won. Handelaren verwerkten onder meer het bericht dat de wekelijkse uitkeringsaanvragen vorige week sterker daalden dan door economen vooraf was voorzien.

ASML straalde op de beurs en steeg 8 procent, waarmee het aandeel bovenin de AEX stond. Het bedrijf verwacht in het vierde kwartaal een grotere orderontvangst dan eerder werd aangenomen.

ASML rekent op ruim 2 miljard euro aan orders, terwijl eerder alleen een stijging ten opzichte van de orderstroom van 1,3 miljard euro uit het derde kwartaal werd aangekondigd.

Achtergrond

De zorgen over de Europese schuldencrisis verdwenen even naar de achtergrond bij beleggers. Dat bood steun aan de financiële fondsen. In Amsterdam won ING 2,4 procent en klom Aegon 3 procent. SNS Reaal steeg 1,5 procent.

Elders in Europa deden financials het eveneens goed. Het Franse bankconcern Société Générale steeg 3,8 procent en verzekeraar Axa klom in Parijs bijna 4,6 procent. In Frankfurt stonden Deutsche Bank, Commerzbank en Allianz bovenin de DAX-index met winsten tot ruim 3 procent.

De euro was donderdag bij het sluiten van de Europese beurzen 1,3200 dollar waard. Bij het slot op woensdag stond de euro op 1,3230 dollar.