TOKIO - De effectenbeurs in Tokio is donderdag met winst gesloten. Vooral de financiële fondsen deden het goed. Ook kwamen opwaarts bijgestelde cijfers over de groei van de Japanse economie naar buiten.

De toonaangevende Nikkei-index sloot met een winst van 0,5 procent op 10.285,88 punten. Daarmee komt de Nikkei in de buurt van het hoogste niveau in zeven maanden. Sinds het begin van november is de hoofdgraadmeter in Tokio al 12 procent gestegen.

Analisten zijn positief gestemd over volgend jaar. Ze denken dat de Nikkei aan het einde van 2011 zal uitkomen rond de 12.000 punten. Dat is ongeveer het niveau van voor de ondergang van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers in september 2008. Dat blijkt uit een peiling onder analisten door persbureau Reuters.

Banken

De Japanse bankensector ging donderdag omhoog in navolging van de koerswinsten voor de financiële fondsen op Wall Street. Mizuho Financial Group won 2,9 procent, Sumitomo Mitsui klom 3,5 procent en Mitsubishi UFJ steeg 3,7 procent in waarde.

De Japanse economie is in het derde kwartaal met een herziene 1,1 procent gegroeid vergeleken met het voorgaande kwartaal. Eerder werd een groei gemeld van 0,9 procent op kwartaalbasis. Op jaarbasis groeide de Japanse economie met 4,5 procent. Hier ging het eerder om een groei van 3,9 procent.

Ook elders in het Verre Oosten stonden winsten op de koersenborden. De All Ordinaries in Sydney won 0,8 procent en de Kospi in Seoul steeg met 1,7 procent naar het hoogste niveau in drie jaar. De Hang Seng in Hongkong stond in de middaghandel 0,5 procent in de plus.