NEW YORK - Gerard Kleisterlee, die op 1 april aftreedt als topman van Philips, wordt bestuurder bij Dell. Dat heeft het Amerikaanse computerbedrijf woensdagavond bekendgemaakt.

De 64-jarige Kleisterlee gaat per direct aan de slag, maar zijn benoeming in de 'board of directors' moet nog worden goedgekeurd tijdens de volgende algemene aandeelhoudersvergadering van Dell.

''Gerard is bestuursvoorzitter van een van 's werelds succesvolste elektronicaconcerns. Hij brengt een brede, mondiale visie met zich mee'', aldus Delltopman Michael Dell.

De Nederlander strijkt per jaar 75.000 dollar op en heeft daarnaast recht op een aandelenpakket met een actuele waarde van 200.000 dollar.

Toezicht

Welke verantwoordelijkheden Kleisterlee precies krijgt is nog niet bekend, maar het wordt in ieder geval geen fulltime functie. De topman heeft nu vier nieuwe bedrijven waar hij na zijn Philipstijd aan de slag kan. Naast Dell gaat hij toezicht houden bij Daimler, Shell en De Nederlandsche Bank.

Dell is 's werelds derde computerfabrikant. De omzet steeg het voorgaande kwartaal 22 procent naar ruim 15 miljard dollar (ruim 11 miljard euro). Philips scoorde dat kwartaal een omzet van iets meer dan 6 miljard euro.