UTRECHT - Het Britse telecomconcern BT gaat een nieuw datacentrum bouwen in Nederland. Dit zal volgens het bedrijf dicht bij de huidige faciliteiten worden gevestigd. Dat maakte BT woensdag bekend. Momenteel heeft BT faciliteiten in Amsterdam en Nieuwegein.

Technisch dienstverlener Imtech heeft de opdracht gekregen voor het ontwerp, de bouw en het beheer van het dagelijkse onderhoud van het nieuwe datacentrum. Financiële details van deze opdracht zijn niet bekendgemaakt, maar een woordvoerder van Imtech spreekt over een 'substantiële' opdracht.

Met de uitbreiding wordt Nederland een van de grootste knooppunten van datacentra voor BT op het vasteland van Europa. Het centrum is vooral gericht op klanten in Noord-Europa. De faciliteiten zijn volgens BT in de loop van 2011 'gebruiksklaar'.

Het nieuwe datacentrum maakt gebruik van onder meer efficiënte energietoevoer en is er, onder meer door een modern koelsysteem, op gericht om de uitstoot van CO2 en andere schadelijke broeikasgassen zo laag mogelijk te houden. Het doel is om het energiegebruik lager te laten liggen dan door de Europese Unie wordt aanbevolen.