AMSTERDAM - De grote Europese beurzen hebben woensdag een verdeeld beeld laten zien. In Londen (min 0,2) en Frankfurt (min 0,4) sloten de graadmeters lager, in Parijs werd een plus van 0,6 procent geboekt.

De AEX-index sloot met een winst van 0,51 punt, ofwel 0,2 procent, op een stand van 346,85 punten. De MidKap-index steeg 0,3 procent tot 621,42 punten.

Handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer wees op de magere volumes op het Damrak. Het handelsvolume lag 7 procent lager dan op een gemiddelde dag. ''Eindejaarsdrift onder beleggers'', zo concludeerde hij.

Het was volgens hem een sterk teken dat beleggers op het Damrak de felle koersval op Wall Street, dinsdag aan het einde van de handel, links lieten liggen.

BinckBank

Het aandeel BinckBank sloot 6,2 procent in de plus. In de ochtend doken geruchten op dat de Amerikaanse branchegenoot van BinckBank, Charles Schwab, interesse heeft om het bedrijf over te nemen. Een woordvoerder van Binck weigerde commentaar.

Eind oktober kwam er al een stroom aan overnamegeruchten rond Binck uit Londen.

ArcelorMittal

Staalconcern ArcelorMittal maakte in de ochtend bekend dat het zijn roestvrijstaalactiviteiten naar de beurs gaat brengen. Daarmee is vermoedelijk een last gemoeid van 800 miljoen dollar. Beleggers zetten het aandeel 0,7 procent lager.

De analisten van ING verhoogden hun beleggingsadvies voor Macintosh (plus 0,9 procent) en verlaagden dat van Beter Bed (min 1,6 procent). JPMorgen verhoogde zijn advies voor ASMI dat 2,8 procent in de plus sloot.

Johnson & Johnson

De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson (J&J) bracht een formeel bod uit op biotechnologiebedrijf Crucell. J&J biedt aandeelhouders 24,75 euro per aandeel. De Amerikanen doen het bod gestand als 80 procent van de aandelen wordt aangemeld, tegen bepaalde voorwaarden.

Eerder stelde J&J het bod gestand te doen bij aanmelding van 95 procent van de aandelen. Crucell won 0,6 procent tot 23,90 euro.

De euro was woensdagmiddag 1,3230 dollar waard. Aan het einde van de handel op dinsdag noteerde de munt 1,3335 dollar.