LUXEMBURG - ArcelorMittal brengt de roestvrijstaalactiviteiten naar de beurs. Daarmee is vermoedelijk een last gemoeid van 800 miljoen dollar.

De exacte hoogte van de last is onder meer afhankelijk van wisselkoerseffecten. Dat heeft 's werelds grootste staalproducent woensdag bekendgemaakt.

Bij de roestvrijstaalactiviteiten werken ongeveer 11.000 mensen, circa 4 procent van ArcelorMittals totale personeelsbestand. Het onderdeel haalde in 2009 een omzet van 4,2 miljard dollar ofwel rond de 7 procent van de totale inkomsten.

Meerwaarde

ArcelorMittal maakte op 28 juli bekend de toekomst van de roestvrijstaaltak te onderzoeken. Het concern concludeerde dat een beursgang een meerwaarde heeft voor de aandeelhouders.

Zij kunnen in het eerste kwartaal van volgend jaar één aandeel in de roestvrijstaaltak tegemoet zien voor elke twintig die ze hebben in ArcelorMittal. Later deze maand geeft het staalbedrijf een prospectus uit.

Amsterdam

De aandelen in de roestvrijstaalactiviteiten krijgen een notering aan de Euronext-beurzen in Amsterdam en Parijs en aan de beurs in Luxemburg. De aandelen krijgen geen beursnotering in de Verenigde Staten, maar kunnen daar wel direct verhandeld worden tussen twee partijen.

De roestvrijstaaltak zal na de beursgang een schuld hebben van circa 1 miljard dollar. ArcelorMittal verwacht dat de transactie een ''overwegend neutraal'' effect zal hebben op de verhouding tussen de schuld en de winst voor rente, belasting en afschrijvingen (ebitda). Die verhouding lag aan het einde van het derde kwartaal op 1,4.