NEW YORK - Amerikaanse beleggers zijn dinsdag zeer optimistisch aan de handelsdag begonnen, nadat president Barack Obama en de Republikeinen maandagavond een overeenkomst hadden bereikt over de instandhouding van een belastingverlaging uit het tijdperk-Bush.

De indices opende behoorlijk hoger. Toch was de euforie maar van korte duur. Halverwege de handel was er al wat van de winst verdampt en nadat Obama dinsdag een toelichting op de plannen had gegeven, zakten de indices nog verder terug.

Uiteindelijk eindigde de Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen op een onveranderde stand van 11.359,16 punten. Aangezien de Dow maandag ook al amper in beweging kwam, is er ten opzichte van vorige week na twee dagen handel vrijwel niets veranderd.

De breder samengestelde S&P 500-index, die eerder op de dag het hoogste punt in twee jaar tijd aantikte, was aan het eind van de handel teruggevallen tot een marginale winst van 0,1 procent op een stand van 1223,75 punten. Technologiebeurs Nasdaq pakte er eveneens 0,1 procent bij tot 2598,49 punten.

Voordelig

De lagere belasting zou vooral voordelig zijn voor mensen uit de midden- en hogere inkomensklassen. Dankzij het voordeel zou de kooplust aangewakkerd worden en de economie een zetje in de goede richting krijgen. De economische groei zou volgens de eerste geluiden volgens jaar een half tot een heel procentpunt hoger uitkomen.

Dinsdagavond gaf Obama een toelichting op de overeenkomst en liet hij zijn visie op de stand van zaken van de Amerikaanse economie weten. De Amerikaanse president zei niet te verwachten dat zijn land in een 'dubbele dip' terechtkomt, ofwel twee recessies op rij. Hij was wat voorzichtiger over de werkgelegenheid, maar zijn belastingdeal zou ook daar zijn uitwerking niet missen.

In het plan blijven de belastingverlagingen van Bush nog twee jaar bestaan, krijgen werklozen nog 13 maanden een extraatje en krijgen werkgevers voordeel op de premies die zij moeten betalen. Het plan moet nog goedgekeurd worden door het Congres.

Een euro kostte aan het eind van de handel op Wall Street 1,3264 dollar, aan het eind van de handelsdag in Europa was dat 1,3335 dollar.