AMSTERDAM - Het nieuwe private equity-huis Karmijn Kapitaal maakt gebruik van de wijsheid dat bedrijven met vrouwen in de top gemiddeld meer rendement opleveren. Oprichters Désirée van Boxtel, Cilian Jansen Verplanke en Hadewych Cels willen nu 50 miljoen euro ophalen voor hun fonds.

Door alleen te investeren in bedrijven met minstens een kwart vrouwen in leidinggevende posities verwacht Karmijn Kapitaal een jaarlijks rendement van meer dan 20 procent.

Met het verse kapitaal willen ze binnen ‘een jaar of 4, 5’ belangen kopen in acht tot tien bedrijven. Die moeten een minimale omzet hebben van 3 miljoen euro en minstens 10 werknemers in dienst hebben. Niet heel bijzonder in de wereld van de privé-investeerders.


Bron: Belegger.tv

Vrouw

Een ander criterium springt wél in het oog: Karmijn participeert alleen in bedrijven met een vrouwelijke CEO of een management dat voor een kwart tot driekwart bestaat uit vrouwen.

Dat levert volgens de oprichters meer op. "Telkens weer blijkt uit onderzoek dat bedrijven die gender-divers geleid worden, 10 procent meer return on equity opleveren en een 48 procent hoger bedrijfsresultaat (EBIT) behalen."

Bedrijfscultuur

Hoe kan dat? Van Boxtel, Jansen Verplanke en Cels hebben er wel een verklaring voor. Ten eerste is daar het risicomanagement. ‘In een divers samengesteld managementteam wordt langer stil gestaan bij de gevolgen van een bepaalde beslissing. De risico’s worden beter in kaart gebracht.’ Dat zie je ook aan het feit dat vrouwelijke ondernemers minder vaak failliet gaan’.Vervolgens heerst er een andere bedrijfscultuur.

‘Waar meer vrouwen leidinggeven, zie je dat het personeel zich meer verbonden voelt met het bedrijf. Kennis blijft langer in huis.’ Ten derde stellen bedrijven die door mannen én vrouwen samen geleid worden, vaker lange termijndoelen. Al met al leidt dit tot minder faillissementen en hogere resultaten. Tot slot gaan vrouwelijke ondernemers minder vaak failliet.

Criteria

Er zijn in Nederland zo’n 10 tot 15.000 bedrijven die voldoen aan de investeringscriteria van Karmijn. Gevraagd naar bedrijven met topvrouwen, noemen Van Boxtel en Jansen Verplanke een rits namen op, van Simon Loos tot Wijzonol, van Oad tot Jumbo en van TomTom tot Kleertjes.com.

Jansen Verplanke: "Er wordt vaak gezegd: ‘er zijn geen topvrouwen in het bedrijfsleven’. Maar die zijn er wel, alleen je kent ze niet. Vrouwen focussen zich vaak op hun werk en zijn niet zo actief met te netwerken of zich met hun pr bezig te houden. Daardoor zijn ze minder zichtbaar."

De investeerders komen In hun eigen netwerk vaak vrouwen tegen, die wel een toppositie hebben, maar er niet aan denken hun eigen bedrijf met behulp van private equity te kopen. "We spraken een vrouwelijke CFO, die al drie financieringsrondes succesvol had geleid, maar nog nooit gedacht had aan het zelf nemen van een belang in de onderneming."

Aanjagen

Om vrouwen bewust te maken van kansen en groeimogelijkheden, houden Van Boxtel en Jansen Verplanke vandaag een TEDx-talk op TEDxWomen Amsterdam. "Wij geloven erin dat we mensen aanjagen. Als we vandaag maar één persoon op een idee hebben gebracht, is het voor ons een succes."

Het gaat ons dan vooral om het stimuleren van de gedachte dat je ondernemer zou kunnen worden, of met behulp van private equity sneller zou kunnen groeien of een bedrijf kunt kopen.

Activisten

Toch moeten de twee niet verward worden met ‘activisten’ voor de vrouwelijke zaak. Het gaat ze als financiële professionals met jarenlange ervaring – Jansen Verplanke was directeur van Rabo Participaties, Van Boxtel bouwde een onderdeel van ABN AMRO Participaties op - eerst en vooral om de financiële perspectieven.

"We verwachten een rendement van meer dan 20 procent te behalen op onze investeringen, dat is vrij normaal in private equity."

Karmijn zoekt cornerstone investors, die 3 tot 5 miljoen euro voor 8 jaar vast willen zetten in het fonds. Particulieren kunnen via feeder funds meedoen vanaf 100.000 euro. Het fonds hoopt in maart 2011 volledig van start te gaan.